main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 1 december 2023 — 20:03

Mag je een inbreker opsluiten op de wc?

In het holst van de nacht schrik je wakker door het geluid van een rinkelende besteklade en voetstappen in je woonkamer. Je loopt voorzichtig naar beneden en ziet tot je schrik dat er bij je wordt ingebroken. Mag je de inbreker aanhouden, en zo ja: mag je de dief dan ook opsluiten tot de politie arriveert?

In de wet is vastgelegd dat niet alleen politieagenten een aanhouding mogen verrichten. In het geval van heterdaad is ook een burgerarrest toegestaan, vertelt strafrechtswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam Robert Jansen in het radioprogramma WNL Het Misdaadbureau. “Als het gaat om een inbreker in je huis, dan bestaat de verdenking dat iemand diefstal met braak pleegt. Je hebt dan de mogelijkheid om die persoon aan te houden.”

Het is in zo’n situatie ook niet per se strafbaar om iemand tijdelijk op te sluiten, zegt Jansen. “Je ziet weleens dat bijvoorbeeld een winkeldief of iemand die geweld heeft gepleegd door omstanders in bedwang wordt gehouden. Onderdeel van die aanhoudingsbevoegdheid is dat je die persoon mag opsluiten.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De strafrechtswetenschapper waarschuwt dat vrijheidsberoving in principe strafbaar is. “Het is niet toegestaan om mensen wederrechtelijk van hun vrijheid te beroven. Maar die strijd met het recht kan ontbreken op het moment dat daar een rechtvaardiging voor is.”

Geweld

Als een inbreker of overvaller je met geweld aanvalt, zal een rechter je vermoedelijk niet straffen als je jezelf daartegen verzet, zegt Jansen. Hij noemt als voorbeeld juweliers die met geweld worden overvallen. “Als zij zich verdedigen met geweld, dan plegen ze eigenlijk een strafbaar feit. Maar als voor de officier van justitie duidelijk is dat het gaat om noodweer, dan kan de officier de inschatting maken dat het geen zin heeft om iemand daarvoor voor de rechter te brengen.”

Wanneer iets noodweer is, hangt wel af van de situatie, zegt Jansen. Als iemand je aanvalt met een mes, mag je je daartegen met heftig geweld verzetten. Wanneer iemand dreigend op je afstapt, kan heftig geweld als buitenproportioneel worden beoordeeld.

De Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Lees ook: 

Zogenaamde kinderlokker krijgt nieuwe kentekens

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer