main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 1 december 2023 — 15:41

Steeds meer mensen halen cadeaus voor sinterklaas en kerst bij speelgoedbank

In aanloop naar sinterklaas en kerst is het bij meerdere speelgoedbanken in het land drukker dan voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

“We merken zeker dat het drukker is. Er komen veel nieuwe klanten”, zegt Lieneke Bolhuis, voorzitter van Speelgoedbank Twente. Het gaat om mensen die eerder al eens bij de Speelgoedbank aanklopten en nu terugkomen “omdat alles duurder wordt”. Maar ook mensen die eerder niet durfden en zich schaamden om langs te komen. “Zij voelen zich nu genoodzaakt om die drempel over te gaan, omdat ze hun kinderen anders geen cadeaus kunnen geven met pakjesavond.” Volgens de voorzitter kwamen er het afgelopen half jaar bijna twee keer zoveel kinderen als vorig jaar tweedehands speelgoed uitzoeken.

3.000 blije kinderen

Ook bij de Speelgoedbeurs in Den Haag ontvingen ze de afgelopen periode veel nieuwe klanten. Een eenduidige verklaring voor de grotere vraag is er volgens de coördinator niet. “Het kan met de inflatie te maken hebben.” Dat vermoeden hebben ze ook bij de Speelgoedbank in Delft. “Mensen die hier komen zeggen dat ze minder geld hebben door de hoge energiekosten en de inflatie”, legt secretaris Hans Nieuwpoort uit. Dit jaar hebben ze zo’n 3000 kinderen blij kunnen maken met speelgoed. Vorig jaar ging het om 2500 kinderen.

Aan aanbod van speelgoed is in Delft door de grotere vraag geen gebrek. “De groep die speelgoed aanlevert, wordt ook groter”, zegt Nieuwpoort. Dat merken ze ook in Almelo, waar er dit jaar acht inzamelingsacties lopen. “Er is nu nog genoeg speelgoed, maar de opslag begint voor het eerst wel leeg te raken”, zegt Bolhuis.

Lees ook:

Speelgoed voor Sinterklaas tot 75 procent duurder, aanbod minder

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer