main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2023 — 11:24

Nederlanders stemden ook op Wilders vanwege Hamasvlaggen bij pro-Palestina-demonstraties, denkt Wouter de Winther: ‘Het is aan mensen gaan knagen’

De angst die Nederlanders voelden nadat bij pro-Palestina-demonstraties met vlaggen van terreurgroep Hamas werden gezwaaid, heeft invloed gehad op de verkiezingsuitslag. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vooral de PVV van Geert Wilders heeft dat stemmen opgeleverd, denkt hij.

De PVV boekte woensdag een monsterzege en heeft naar verwachting straks 37 zetels. Volgens De Winther heeft Wilders een goede campagne gevoerd. “Zijn optredens op televisie, of het nou in Nieuwsuur was of bij Het Debat van Nederland bij SBS, waren goed. Je zag dat hij zich bij Het Debat van Nederland, dat goed bekeken is, als een vis in het water voelde en zich heel duidelijk kon manifesteren als iemand die de beuk erin kan gooien en een alternatief kan vormen voor wat er was.”

Wilders heeft beter dan zijn concurrenten op rechts geluisterd naar het sentiment bij groepen in de samenleving, denkt De Winther. “Hij blijft heel erg hameren op migratie, maar ook op de onzekerheid die mensen voelen nadat zij opeens grote demonstraties zien waar ook met Hamasvlaggen werden gezwaaid. In Nederland hielden we niet voor mogelijk dat Joodse scholen opeens dicht moesten blijven, omdat er gevreesd werd voor de veiligheid. Dat sentiment is gaan knagen aan mensen, zeker de afgelopen weken.”

‘Gevoel van vervreemding’

Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian waren “heel veel mensen” bang na het zien van de pro-Palestina-demonstraties en zogenoemde sit-ins op Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal. “Laten we heel eerlijk zijn: het is niet systematisch goed in het nieuws geweest wat er gebeurde op 7 oktober. Dat was verschrikkelijk.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Mensen kunnen lezen op Twitter, Instagram en Facebook wat er gebeurd is. Vervolgens zien ze dat een deel van de bevolking in Nederland dit soort zaken toejuicht. Daardoor kreeg je een gevoel van vereenzaming en vervreemding en denk je: wat voor land is dit?”, zegt Ellian. “Dan komt Frans Timmermans, die zegt: we nemen iedereen op die naar Nederland komt. Rob Jetten zegt: iedereen kan hier komen.”

‘Nederland is Nederland niet meer’

Volgens De Winther heeft Wilders ingespeeld op het sentiment ‘Nederland is Nederland niet meer’. “Dat is een sentiment waar je je op allerlei manieren bij thuis kan voelen. Of het nou gaat om migratie, die demonstraties, of het feit dat je anderhalf jaar op een huisarts moet wachten of dat je kinderen geen leraar hebben. Dat sentiment is veel interessanter dan uitspraken als ‘de instroom moet omlaag'”, zegt de politiek commentator.

De grootste concurrent van de PVV, de VVD, heeft dat niet goed aangevoeld, stelt De Winther. “Als je dan aan de VVD vraagt: wat wil je betekenen? Dan zeggen ze: ‘de instroom moet fors omlaag’, zonder het te concretiseren.”

Lees ook: 

PVV-leider Geert Wilders denkt na verkiezingszege aan regeren: ‘Onacceptabel om de PVV buitenspel te zetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

President Poetin spreekt met Hongaarse premier Orban ‘over vrede’

De Russische president Vladimir Poetin is in Moskou in gesprek gegaan over de oorlog in Oekraïne met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán is vrijdag…

Lees meer

Buurtvaders en wijkagenten moeten rellen in Den Haag voorkomen tijdens EK-wedstrijd

In meerdere buurten in Den Haag worden zaterdagavond buurtvaders en wijkagenten ingezet tijdens de EK-wedstrijd van Nederland en Turkije om te zorgen dat de sfeer…

Lees meer

Consumentenbond: internet te duur door dominantie KPN en Ziggo

De Consumentenbond vindt dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet door de dominante posities van KPN en Ziggo. De consumentenorganisatie ziet “tal van…

Lees meer

VVD-leider Dilan Yeşilgöz: ‘Handelen van Wilders tijdens debat was onverantwoord’

Het handelen van PVV-leider Geert Wilders tijdens het debat over de regeringsverklaring donderdag was onverantwoord. Dat stelt VVD-leider Dilan Yeşilgöz in Sven op 1. “Je…

Lees meer

Strafzaak tegen Richard de Mos afgerond, OM niet in cassatie

De strafzaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos is afgerond. Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie, de uitspraak van het Haagse gerechtshof is…

Lees meer

Goudwisselkantoor noteert veel meer handel door duurder goud

Nederlanders hebben in het tweede kwartaal van dit jaar veel meer goud, zoals sieraden, verkocht omdat de goudprijs flink is gestegen, meldt Goudwisselkantoor over zijn…

Lees meer