main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 17 november 2023 — 13:56

Frans Timmermans (GL-PvdA): ‘EU nog lang niet klaar voor toetreding Oekraïne’

De Europese Unie is niet klaar om Oekraïne toe te laten. Daarvoor waarschuwt lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans in het radioprogramma Sven op 1. “De Europese Unie zal fundamenteel hervormd moeten worden om toetreding mogelijk te maken.”

De Europese Commissie adviseerde vorige week de onderhandelingen met Oekraïne over het EU-lidmaatschap te starten. In december bepalen de 27 EU-leiders op de Europese top of ze akkoord gaan met het advies, waarna het land daadwerkelijk met de onderhandelingen kan beginnen.

“De Europese Unie is helemaal niet klaar om Oekraïne als lid op te nemen”, zegt Timmermans, tot voorkort Eurocommissaris en rechterhand van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook Oekraïne is nog niet klaar om toe te treden, zegt Timmermans. “Ik ben het niet met Von der Leyen eens.”

“Oekraïne moet nog heel veel hervormingen doorvoeren. Het is een land dat strijdt tegen heel veel corruptie. Volodimir Zelenski (president Oekraïne, red.) doet echt zijn best. Ik ben soms verbaasd over hoe hard hij durft in te grijpen. Maar het duurt een hele poos eer je alles hervormd hebt.”

Timmermans vindt wel dat Oekraïne in de toekomst lid moet worden van de Unie. “Het is in ons strategisch belang, voor onze veiligheid en economische ontwikkeling, dat Oekraïne op termijn lid kan worden. Maar je kan het niet overhaast doen. Wij zijn er niet klaar voor in de Europese Unie en Oekraïne is er ook nog lang niet klaar voor.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Volstrekt onrealistisch en niet fair’

Timmermans vindt het onverstandig dat voorzitter van de Europese Raad Charles Michel 2030 heeft genoemd als streefdatum voor toetreding van Oekraïne. “Het is volstrekt onrealistisch en niet fair tegenover de Oekraïners. Je houdt ze een worst voor, maar kan het helemaal niet waarmaken. Veel kleinere landen in de Balkan zijn al twintig jaar kandidaat en zijn ook nog lang niet zover dat ze kunnen toetreden.”

Hij waarschuwt Von der Leyen en Michel om niet te hard van stapel te lopen. “Ik begrijp dat je tegen een land zegt dat in een zware oorlog verwikkeld is en vecht om zijn onafhankelijkheid te bewaren: wij staan schouder aan schouder in deze strijd. Maar dat lidmaatschap in 2030 gebeurt, is gewoon niet realistisch”, benadrukt de voormalig Eurocommissaris.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Timmermans is naar eigen zeggen niet van plan om Michel op te volgen als voorzitter van de Europese Raad. De termijn van Michel loopt volgend jaar af. “In de eerste plaats: ik blijf in Nederland. In de tweede plaats: als je voorzitter van de Europese Raad wil worden, moet je toch echt premier zijn geweest in je land. Het is de vergadering van regeringsleiders. Die zie ik graag geleid worden door iemand die zelf ook regeringsleider is geweest”, zegt Timmermans. “Ik ga het absoluut niet doen.”

Omtzigt

Timmermans is als lijsttrekker van GroenLinks-PvdA druk bezig met de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Donderdagavond nam hij deel aan het SBS-debat, waar hij de degens kruiste met Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC). Timmermans is bang dat Omtzigt rechts afslaat. “Als wij uit deze verkiezing niet als sterkste kracht komen, dan zie ik de bui al hangen. Dan gaan ze elkaar heel snel opzoeken”, zegt hij over zijn tegenstanders in het debat.

Timmermans weet dat hij voor een coalitie waarschijnlijk moet samenwerken met middenpartijen en is bereid met Omtzigt te regeren. Daarvoor moet de linkse samenwerking wel de grootste worden, denkt Timmermans. “Ik ben in dat idee gesterkt door de uitspraken van Omtzigt in Tubantia. Hij wist meteen op te dreunen met wie hij op rechts een coalitie zou kunnen vormen. Ook in de debatten trekt hij echt wel naar rechts, gisteren opnieuw.”

Hij is blij dat Omtzigt niet met Wilders wil regeren.  “Dat scheelt alweer, want dat wil de VVD wel.” Maar Timmermans waarschuwt onverminderd voor een rechts kabinet. “Als ik Omtzigt vraag: help je mij om het minimumloon te verhogen? Dan geeft hij niet thuis. Als ik hem vraag: zullen we samen kinderopvang helemaal gratis maken? Dan geeft hij niet thuis. Als ik aan hem vraag: zullen we proberen de rijkste Nederlanders wat meer te laten meebetalen? Dan geeft hij niet thuis.”

Rekening naar bedrijfsleven

De leider van GroenLinks-PvdA vindt het tijd voor een linkse wind in Nederland. Hij wil kwetsbaren helpen met bijvoorbeeld het verhogen van het minimumloon naar 16 euro. Een belangrijk deel van de rekening wordt betaald door het bedrijfsleven, dat als het aan GL-PvdA ligt een lastenverhoging van 25 miljard euro wordt gepresenteerd. “Wij leggen de lasten echt neer bij de rijkste bedrijven van Nederland. Dat is zeven procent van de grootste bedrijven”, erkent Timmermans.

Bovendien wil het linkse blok een stevig klimaatbeleid uitvoeren, waarbij ook het bedrijfsleven een aandeel moet leveren. Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwt dat GL-PvdA bedrijven de grens over jaagt. Timmermans deelt die zorg niet. “De leiders van grote bedrijven zijn veel ambitieuzer als het gaat om klimaatbeleid dan veel politici in Nederland. Ze gaan echt niet vertrekken, dat weet ik heel zeker.”

De Europese Unie kan niet achterblijven op de rest van de wereld, zegt Timmermans. “Het wordt nog een hele klus om de Amerikanen bij te houden op dit vlak. Zij zijn met ongelofelijke investeringen aan het vergroenen. Dat zijn dingen die het Planbureau niet heeft meegenomen. De koers die wij hebben ingezet de afgelopen jaren, zorgt ervoor dat Europa voor bedrijven heel aantrekkelijk blijft en Nederland binnen Europa uiterst aantrekkelijk.”

“Als dan sommige zeer vervuilende bedrijven de conclusie trekken: wij willen niet schoon worden, wij vertrekken, dan is dat voor Nederland helemaal niet erg. We hebben ook heel veel nieuwe en interessante bedrijvigheid. Het is echt niet nodig dat we in Nederland vijf raffinaderijen hebben”, aldus Timmermans.

Lees ook: 

Frans Timmermans (GL-PvdA) reageert op zorgen over verhogen minimumloon: ‘Geeft economie enorme boost’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer