main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 november 2023 — 11:14

Van der Plas (BBB) waarschuwt voor storm Ciarán: ‘Werk thuis als het kan’

Storm Ciarán raast door het land, met als gevolg dat code oranje geldt voor het kustgebied in Nederland. Voor BBB-leider Caroline van der Plas reden om iedereen te waarschuwen. “Werk thuis als het kan”, zegt zij in een video op X.

In Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en het Waddengebied geldt vanaf 11.00 uur code oranje, meldt het KNMI. Voor de rest van het land geld code geel, op de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel na, waar geen weerswaarschuwing van pas is.

Tekst gaat verder onder X

Van der Plas maakt zich zorgen over storm Ciarán. Met haar video op X wil zij “iedereen een hart onder de riem steken”. Zij vraagt iedereen waar het kan zo veel mogelijk binnen te blijven en thuis te werken. “Blijf vooral veilig en ga bij twijfel niet de weg op.” Ze doet ook een oproep aan werkgevers. “Aan de werkgevers van Nederland: roep je mensen op om, als het kan en waar het kan, thuis te werken.”

Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat een speciale oproep om thuis te werken in dit geval niet nodig is. “Dat is gewoon gezond verstand”, zegt hij. “Met dit soort weersomstandigheden komen mensen zelf wel tot de conclusie dat het niet heel handig is om de weg op te gaan.”

Windstoten tot 110 kilometer per uur

Aan het einde van de ochtend worden in Zeeland zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 110 kilometer per uur, die uit zuidelijke richting komen. Ze breiden zich noordwaarts uit richting Zuid- en Noord-Holland en het westen van het Waddengebied. Vanavond neemt de wind geleidelijk af en geldt er nog code geel vanwege windstoten van tussen de 80 en 100 kilometer per uur. Hierdoor kan er schade en gevaar ontstaan door bomen en rondvliegende voorwerpen, aldus het KNMI.

In de rest van het land, op Groningen, Drenthe en Overijssel na, geldt donderdag code geel vanwege zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. In de loop van de avond neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten geleidelijk. In het noordwestelijk kustgebied houden ze aan tot vrijdagochtend. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden.

Gevolgen storm in Nederland

De storm Ciarán zorgt er onder meer voor dat Transavia heeft besloten alle vluchten vanaf vliegveld in Rotterdam te schrappen.

Pakketjes worden vooralsnog gewoon aan de deur gebracht, mogelijk met lichte vertraging, zegt PostNL. Alleen bij code rood gaan bezorgers niet de weg op. “We zeggen tegen de bezorgers: houd je eigen veiligheid goed in de gaten. Als je zelf niet denkt dat het handig is om de straat op te gaan, ga dan later. We hebben ruime bezorgtijden”, aldus een woordvoerder van PostNL.

Donderdagmorgen is door de storm een boom aan de Marskramersdonk in Apeldoorn omgewaaid en beland op een fietsende vrouw. De vrouw raakte daardoor gewond en is naar het ziekenhuis gebracht, aldus de brandweer.

Ciarán in Frankrijk

Ciarán bereikte woensdagavond al de Franse kust in Bretagne en zorgt daar voor veel overlast en schade. Voor meerdere departementen aan de West-Franse kust geldt code rood, het hoogste waarschuwingsniveau. Het gaat om de departementen Finistère, Côtes-d’Armor en Manche. Ook de Engelse zuidkust wordt naar verwachting in de loop van donderdagochtend geraakt door de zware storm.

Lees ook:

ProRail zet extra materieel en personeel in op spoor om storm

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer