main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 november 2023 — 10:26

Ondernemers trekken aan de bel: ‘Zorgen of de politiek voldoende beseft wat wij brengen’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof uit zijn zorgen na onderzoek van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, waaruit blijkt dat driekwart van de ondernemers het vertrouwen verliest in de politiek. “Ik maak mij zorgen of in de politiek voldoende beeld is bij wat ondernemers brengen. Wij verdienen het geld in de economie en zij kunnen het daarna verdelen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Conclusies uit het rapport van de werkgeversorganisaties waren dat ondernemers het vertrouwen in de politiek verliezen, omdat zij vinden dat het in de politiek ontbreekt aan een langetermijnvisie. Als een nieuw kabinet aantreedt, zijn de ondernemers bang dat de regeldruk alleen maar toeneemt, met alle gevolgen van dien.

Drie problemen voor ondernemers

Vonhof zegt dat bij ondernemers drie problemen erbovenuit steken. “Ten eerste de stijging van grondstoffen, de huur en zorgen over de betaalbaarheid daarvan.” Als tweede noemt Vonhof het stijgende minimumloon. Nummer drie is de regeldruk. “Ondernemers geven aan dat de enorme tsunami aan extra regels zo groot wordt dat zij daar nauwelijks aan kunnen voldoen.”

De werkgeversvoorman zegt dat “het in Nederland inmiddels moeilijker wordt om het goed te doen dan verkeerd”. Ook wie zijn uiterste best doet loopt “in al die ingewikkeldheid” een groot risico om een foutje te maken. “Dan is het probleem nóg groter.”

Tekst gaat verder onder de X:

Ondernemers doen oproep aan politiek

Bij deze drie problemen horen ook drie oproepen aan de politiek vanuit ondernemersland. Het komt neer op vertrouwen, zegt Vonhof. “Dat is niet eens het vertrouwen van die ondernemer in de politiek, maar andersom: het vertrouwen van de politiek in die ondernemer.” Ondernemers vragen om meer ruimte om de juiste dingen te doen.

Een tweede oproep die ondernemers doen is het vereenvoudigen van de regels. De complexiteit loopt inmiddels zo op, dat “het bijna niet te doen is”, stelt de MKB-voorzitter.

Als laatste zijn ondernemers naarstig op zoek naar betrouwbaarheid. “Als in voorspelbaarheid”, zegt Vonhof. Het betekent dat de politiek een ingezette koers, bijvoorbeeld over klimaat of digitalisering, een langere tijd moet volhouden. Aan het stapelen van beleid op beleid moet een einde komen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.

‘Bestaanszekerheid is opeens een modewoord’

Tijdens Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen zag Vonhof dat de politiek hard haar best deed om de koopkracht van mensen te repareren. “Bestaanszekerheid is opeens een modewoord. Ik weet niet wat ik daarmee moet”, reageert Vonhof.

De MKB-voorman ziet dat de politiek in de armoedebestrijding erg direct is. “De manier waarop ze dat proberen te repareren is heel klassiek: minimumloon omhoog en allerlei cadeaus in de richting van de burger. De rekening daarvoor wentelen ze gewoon af op ondernemers.” Bijvoorbeeld door belastingtarieven te verhogen, die gepaard gaan met nieuwe complexe regelgeving. “Het geweld daarvan is zo groot, dat de kosten voor ondernemers aan regels afgelopen jaar met 400 miljoen euro is gestegen en de afgelopen kabinetsperiode met 5 miljard euro.”

Door die regelgeving en de daarbij horende oplopende kosten kunnen ondernemers niet investeren of de voor zichzelf gestelde doelen, en die van de politiek, niet halen.

Vast dienstverband

Een ander probleem dat Vonhof ziet bij ondernemers is dat zij “steeds huiveriger worden om mensen vast in dienst te nemen”. Dat heeft volgens Vonhof onder meer te maken met loonbetaling bij ziektes, dat al jarenlang een probleem is.  “Alles wat met verzuim en beter worden te maken heeft wordt zo complex voor ondernemers.” De ingewikkelde Arbowetgeving staat ook heel hoog op het lijstje, stelt de bestuursman.

Aan de andere kant zie je bedrijven schreeuwen om personeel. Het systeem werkt echter niet mee, vindt Vonhof. “Een van onze grote bezwaren is dat mensen die nu niet werken, maar dat wel willen, erop achteruitgaan als zij gaan werken. Dat is een van de complexe problemen die er zijn met alle toeslagen.”

Lees ook:

Meerderheid ondernemers ook na verkiezingen geen vertrouwen in politiek: ‘Ze zijn niet optimistisch’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer