main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Het Misdaadbureau - 27 oktober 2023 — 07:00

Kamermeerderheid pleit voor landelijk coldcaseteam 

Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor een landelijk coldcaseteam. Momenteel wordt per regio bepaald welke onopgeloste moordzaak opnieuw wordt bekeken en hoeveel rechercheurs aan coldcases werken. VVD, GroenLinks-PvdA, BBB, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren willen dat dit voortaan landelijk wordt aangestuurd. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

De voorstanders van een landelijk coldcaseteam hekelen vooral de grote verschillen tussen regio’s. “Het oplossen van een coldcase is in zekere mate afhankelijk van waar de zaak heeft gespeeld”, licht Tweede Kamerlid Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) toe. “Er zijn in Nederland nog veel mensen die wachten op duidelijkheid over wat met hun geliefde is gebeurd. Of hun zaak weer wordt onderzocht of niet, mag niet afhangen van hun postcode. Daarom moet er een landelijk coldcaseteam komen.”

“Niet uit te leggen aan nabestaanden”

De Partij voor de Dieren laat in een schriftelijke reactie aan Het Misdaadbureau weten: “Het is aan nabestaanden moeilijk uit te leggen waarom in een andere regio een zaak wordt opgepakt en hun zaak blijft liggen. Daarom staan wij welwillend tegenover een landelijk coldcaseteam.” BBB-Tweede Kamerlid Lilian Helder geeft aan dat ze in een aankomend commissiedebat zal pleiten voor een landelijk coldcaseteam. “We zijn het als maatschappij aan onze burgers verschuldigd dat hun moord wordt opgelost zodat ze een fatsoenlijke begrafenis kunnen krijgen”, zegt Helder. “Bovendien zijn er agenten aan onderdoor gegaan nadat een moord niet werd opgelost. Een landelijk coldcaseteam kan ervoor zorgen dat het politiemensen emotioneel ontlast die in eerdere fases van het onderzoek betrokken waren.”

VVD, GroenLinks-PvdA, BBB, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben op dit moment al een Kamermeerderheid, maar bij de aankomende verkiezing – uitgaande van de huidige zetelpeiling van Ipsos – zullen zij naar alle verwachting nog meer zetels bemachtigen. SP zag geen kans te reageren op vragen van Het Misdaadbureau, maar was in het verleden voorstander van een landelijk coldcaseteam. Een aantal jaar geleden stelde Attje Kuiken (PvdA) voor om een landelijk coldcaseteam in het leven te roepen, maar toenmalig justitieminister Ferd Grapperhaus wilde daar niet aan.

Hulp van oud-rechercheurs inschakelen

Dat zich nu een meerderheid in de Kamer aftekent, is volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, goed nieuws. “Wij roepen het al jaren! Bij zo’n team zouden ook oud-rechercheurs met tientallen jaren ervaring zich aan kunnen sluiten. Ik word vaak door hen benaderd dat ze nog iets willen betekenen, op die manier kan het. Er moet echt flink in zo’n team worden geïnvesteerd: een mix tussen oud-rechercheurs, rechercheurs die al betrokken zijn geweest bij cold cases die dus al veel over zaken weten en rechercheurs met een nieuwe frisse blik. Met die mix kun je veel zaken oplossen, zeker met alle nieuwe technieken. Overigens is er natuurlijk ook kritiek op zo’n landelijk team: lokale kennis zou verloren gaan. Daarom pleit ik ervoor dat die regionale rechercheurs ook echt in dat landelijke team gaan plaatsnemen.”

Het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL staat vrijdagavond van 26 oktober vanaf 19.00 uur in het teken van coldcases. Met bijzondere aandacht voor de verdwijning van Cheryl Morriën. Sinds 1986 is het 7-jarige meisje spoorloos.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer