main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2023 — 10:42

Pubers hijsen massaal e-sigaretten en verkopen ze illegaal: ‘Goeie handel, ik verdien veel!’

Terwijl veel mensen denken dat een vape gezonder zou zijn dan gewone sigaretten, waarschuwen artsen dat ze juist schadelijker en verslavender zijn dan op voorhand werd gedacht. De populariteit neemt enorm toe. Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil snel met strengere regels komen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met name het aantal jongeren dat een trekje neemt van de e-sigaret is volgens het Trimbos-instituut significant toegenomen. Ruim 21,7 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar een vape gebruikt. 27,4 procent heeft sigaretten gerookt en 69,1 procent van de jongeren die maandelijks vapen, roken ook nog eens sigaretten.

Ondanks de leeftijdsgrens van 18 jaar, kunnen jongeren makkelijk aan de e-sigaretten komen. Zo worden ze aangeboden via social mediakanalen als Snapchat. “Goeie handel”, zegt een jongere tegen Goedemorgen Nederland. “Ik verdien veel!”

Marketing op jongeren gericht

Sinds 1 juli is een online verkoopverbod van kracht, maar dat lijkt zijn vruchten nog niet af te werpen, geeft Van Ooijen toe. Hij vindt dat er meer moet gebeuren om het aantal vapende jongeren in te dammen. “Die vapes zien er hartstikke aantrekkelijk uit. Het zijn soms halve kermisattracties en hebben allerlei smaken”, zegt Van Ooijen. “We moeten ‘m eigenlijk zo saai mogelijk maken. Dus neutrale verpakkingen, geen smaakjes, geen lichtjes en noem maar op. Daardoor wordt hij ontzettend saai en minder aantrekkelijk voor al die hele jonge kinderen die veel te veel vapen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug via NPO Start.

Van Ooijen hekelt de marketing rondom de e-sigaretten. “Het is echt onder jonge kinderen ranzig hoe dit soort praktijken plaatsvinden. Want de hele marketing en ook het hele uiterlijk en smaakjes zijn gericht op jonge kinderen”, zegt hij. “Daardoor lijkt het een doelbewuste strategie om jongeren aan het vapen te krijgen. Het is dus noodzaak om hard in te grijpen.”

Europese wetgeving

De demissionair staatssecretaris hoopte eerder dat Europese wetgeving soelaas zou bieden, maar dat is niet het geval. Hij komt daarom zelf met een verbod op smaakjes per 1 januari 2024 en een jaar later zullen de e-sigaretten enkel nog verkrijgbaar zijn bij tabaksspeciaalzaken. Toch heeft hij de hoop op Europa niet opgegeven. Het is volgens hem eraan gelegen om gezamenlijk op te trekken. “Dan voorkom je ook grenseffecten, alleen constateer ik nu dat Europa dit ook voor zich uitschuift”, zegt hij.

Een volgende stap is de kostprijs in de winkel verhogen. “Daarom heb ik nu gezegd: laten we gaan kijken of we naar nationale wetgeving kunnen kijken, zodat je nationaal een prijsprikkel gaat inbouwen.”

Lees ook:

Veel zorgen over gezondheidsrisico’s e-sigaretten na doden in Amerika


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer