main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 7 oktober 2023 — 22:19

Journalist Esther Voet over drama in Israël: ”Ja maar’ is zeer, zeer misplaatst’

Opmerkingen die de aanval van Hamas op Israël proberen te nuanceren, zijn “zeer, zeer misplaatst”. Dat zegt hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

De grootschalige aanval van Hamas op Israël vandaag heeft zeker 150 Israëliërs het leven gekost, berichten Israëlische media, waaronder nieuwssite N12. Zij maken ook melding van meer dan 1100 gewonde Israëliërs. Voet is geschokt door de beelden uit Israël die ze op social media ziet binnenkomen. “Je ziet filmpjes van vrouwen die ontvoerd zijn naar Gaza en met ontbloot bovenlijf door de straten worden gevoerd.”

Ze zag op beelden ook hoe een vrouw “met een totaal doorbloed kruis” door terroristen uit een auto werd getrokken. “Dat zijn zaken waar de hele Westerse wereld van zou moeten gruwelen”, zegt Voet. “Het verbaast mij zeer dat ik dat niet bij alle gerenommeerde journalisten en politici zie. Het is allemaal ‘wat erg wat er nu gebeurt, maar…”Ja maar’ is in deze situatie totaal irrelevant en zeer misplaatst, zeer misplaatst”, zegt Voet.

‘Werd wakker met foto van mijn vermiste neefje’

De Joods-Marokkaanse student Tamar Efrati, die zelf vrijwillig diende in het leger van Israël, heeft familie en vrienden in het land. Zij zit aan haar telefoon gekluisterd. “Ik heb de hele dag gewacht op berichten van mensen. Ik werd vanochtend wakker met een foto van mijn neefje dat vermist was. Ik kan het niet met droge ogen vertellen, maar hij is terecht.”

Haar neefje was bij een groot openluchtfestival in Israël. Vanaf die plek zijn tal van jongeren ontvoerd door terroristen van Hamas. “Hij is vijftien kilometer weggerend en is opgevangen door een familie die hem naar binnen heeft gehaald”, vertelt Efrati. “Toen hij aan het rennen was, heeft hij terroristen gezien, verstopt in de bosjes. Zijn twee beste vrienden zijn nog vermist, daar hebben we nog niets van gehoord.”

Een vriendin van Efrati die dicht bij de grens met Gaza woont, is geëvacueerd. “Vervolgens zijn al mijn vrienden opgeroepen als reservist. De spanning is zeker nog niet voorbij.”

Tekst gaat verder onder X.

‘Ik ben bang’

De Nederlandse Rachel Meijler woont in Israël. “Ik ben bang”, vertelt ze. “Ik had een ijzer vertrouwen in Israël, ik had nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Je kan je zoiets niet voorstellen.” Ook het neefje van haar schoondochter was op het festival waar mensen zijn ontvoerd. Van hem is nog niets vernomen. “Hij zit ergens in een schuilkelder, waar hij waarschijnlijk wordt vastgehouden door Hamas. We worden gek.”

Het leger van Israël roept de bevolking op de kalmte te bewaren. Meijler: “Ik zie de toekomst behoorlijk pessimistisch in. Ik ben heel blij dat mijn dochter vanochtend zei: ik ga weg, ik ga naar Cyprus. Alle vluchten werden geannuleerd, maar ze is nog net op een vlucht gestapt.” Ze vreest naast nieuwe aanvallen van Hamas ook voor aanvallen van terreurorganisatie Hezbollah vanuit Libanon. “Ik ben een stoere vrouw, ik rijd motor en ben nergens bang voor. Maar nu ben ik bang.”

Tekst gaat verder onder X. 

‘Vrouwen en kinderen zijn doodgeschoten’

Ook Joop Soesan woont in Israël. “Er heerst ongeloof. Ik ging om kwart over zes naar buiten om even met mijn hondje te lopen, zoals ik iedere zaterdag doe, toen het luchtalarm afging. Nu, twaalf uur later, gaat het alarm nog steeds af.” Volgens Soesan zijn de straten van Israël verlaten. “Iedereen blijft binnen. Je gaat niet bij je huis vandaan en blijft dicht bij je safe room.”

Volgens Soesan zijn op verschillende plekken in Zuid-Israël mensen vermoord in hun eigen woning. “Terroristen zijn van deur tot deur gegaan en hebben mensen in koelen bloede doodgeschoten. Ze zijn ook schuilkelders ingegaan, waar ze vrouwen en kinderen hebben doodgeschoten.”

Israël is totaal in shock, zegt Soesan. “Het is compleet ongelofelijk wat hier gebeurt, niemand kan het bevatten. Men weet hier niet mee om te gaan.”

‘Politieke Islam is het kwaad’

“Een groep van mensen hebben een soort politiek religieuze ideologie gevormd, wat men islamisme of de politiek islam noemt. Dat is het symbool van kwaad geworden”, reageert rechtsgeleerd Afshin Ellian, ook te gast in de studio van WNL In de Kantine, op de aanval op Israël.

Hij zag hoe de horrordaden door de buitenlandse leiding van Hamas in Qatar werden gevierd. “Ze kijken in een chique kantoor op tv naar Al Jazeera en zien beelden uit Israël, waar burgers worden gegijzeld”, vertelt Ellian. “De leider van Hamas, Ismail Haniya, zegt vervolgens allahu akbar, God is groot. Ze werpen zich op de grond, zoals je bij een islamitisch gebed gewend bent, en bedanken Allah.”

Volgens Ellian bad Haniya niet in de richting van Mekka, maar enkel richting de tv. “Toen dacht ik: dit is het kwaad. Die God van ze, hoe ze hem ook noemen, is het symbool van een pervers en moordzuchtig beest dat wij moeten uitroeien.”

Lees ook: 

ChristenUnie: ‘Nederland moet bereid zijn Israël materieel te steunen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer