main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 24 september 2023 — 17:38

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles moet veranderen in het beleid. Een van de problemen is volgens hem dat wanneer mensen in Europa zijn, er nog tegen kan worden gedaan. “Daarom moet je aan de buitengrenzen het verschil maken”, vertelt hij in WNL op Zondag. 

Het Italiaanse eiland Lampedusa werd deze week overspoeld met migranten. Volgens Koopmans betekent dat vooral “dat we grip op de instroom over de Europese buitengrenzen moeten krijgen”. Hij stelt dat de mensen die nu op Lampedusa komen vooral West-Afrikaanse mannen zijn uit landen als Ivoorkust en Ginea. Die willen ook weer verder naar Noordwest-Europa, en dus ook naar Nederland.

Volgens Koopmans lukt het niet alleen door op Europees niveau met elkaar in te stemmen. Hij vindt dat er ook buiten Europa met landen moet worden gepraat om te voorkomen dat mensen de oversteek maken. “Dat is de enige manier. We hebben nu een onmenselijk systeem waar we van mensen verlangen dat ze minstens duizenden euro’s investeren om de weg naar Europa te maken.” Daarnaast zijn er volgens hem risico’s om te overlijden, beroofd te worden, of om verkracht te worden. “Er is zelfs slavernij in de Sahara in landen als Libië.”

Uiteindelijk maakt het volgens hem dan niet meer uit of de mensen een vluchteling zijn, of niet. “De meeste mensen die op Lampedusa zitten zullen uiteindelijk geen vluchteling zijn, maar economisch migrant en kunnen toch blijven.” Het systeem is volgens hem inefficiënt én onmenselijk.

Doorsturen naar ander ‘derde land’

Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om mensen wanneer ze aankomen gelijk door te sturen naar een ‘derde land’, vertelt de professor. “Dan moet het natuurlijk wel gegarandeerd zijn dat dat derdeland ook een eerlijke asielprocedure biedt voor degenen die dat willen.”

Luister de hele uitzending van WNL op Zondag terug:

Afspraken met andere landen

Landen als Denemarken en Groot-Brittannië proberen nu zulke afspraken te maken met Rwanda. Maar dat verhaal heeft ook haken en ogen. Denemarken en Groot-Brittannië kunnen namelijk soort soort afspraken maken,  “omdat ze niet aan het gemeenschappelijke Europese asielstelsel deelnemen”.

Opt-out

Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft de VVD verschillende ideeën over de asielinstroom. Bijvoorbeeld het plan om wanneer mensen niet mee willen werken aan hun terugkeer, dat ze worden vastgezet en worden gedwongen. Maar er is ook een plan om wanneer niets lukt de Schengen weer in te voeren en grenscontroles te doen. Mocht dat allemaal niet lukken, dan wil de VVD opt-out bedingen bij de Europese Unie.

Yeşilgöz vertelt dat een opt-out een realistische optie is, maar dat daarvoor wel de medewerking van andere Europese landen nodig is. “Op het moment dat je die instroom niet beheersbaar krijgt, heb je inderdaad mensen die gevaarlijke tochten ondernemen en waarvan je zegt: zie maar of je het zelf levend tot Europa redt. Dan zien we daarna wat je doet en als je hier eenmaal komt dan eindig je misschien op het gras in Ter Apel”, vertelt ze. Yeşilgöz vindt dat niet de manier hoe we met vluchtelingen om zouden moeten gaan.

Wat te doen met overlastgevers?

Het opsluiten van overlastgevers is iets wat in Nederland niet zomaar mag. Volgens Yeşilgöz zijn er die overlastgevers vaak geen echte vluchtelingen, maar mensen die ook niet worden teruggenomen door het eigen land. Zij veroorzaken vaak overlast in verschillende gemeentes in Nederland. Volgens Yeşilgöz is er wel iets wat je daaraan kunt doen.

Wanneer de overlastgevers meerdere misdrijven plegen kun je het stapelen in dossiers, vertelt Yeşilgöz. Ze stelt dat er in het afgelopen jaar veel stappen zijn gezet in het bijhouden van die dossiers, “maar we zijn daar nog lang niet mee klaar. Het moet echt doorgepakt worden en zorgen dat dit in alle gemeentes op dezelfde manier wordt gedaan.”

Afspraken aan de buitengrenzen

Maatregelen nemen is volgens Koopmans echt lastig wanneer de mensen al in Europa zijn. “Daarom moet je aan de buitengrenzen het verschil maken.” Daarna wordt het steeds moeilijker. Ondanks dat Rutte zicht bezighield met het vormen van een Tunesiëdeal, is er nog steeds niets veranderd. “Dat is een kwestie van te snel en niet goed onderhandeld”, reageert Koopmans. Hij verwijst naar de overeenkomst met Turkije in 2016 die wel goed werkte.

Hij snapt dat het een lastig thema is, “maar als het gaat om politieke oplossingen vinden, dan had die dertien jaar dat de VVD in de regering was, beter kunnen gebruiken dan nu het geval is geweest”.

Yeşilgöz reageert dat de VVD met de Turkijedeal heeft laten zien dat wanneer je afspraken maakt die het verschil kunnen maken, “dat het ook echt wat uitmaakt voor die mensen zelf, voor Europa en voor Nederland”.

Verkiezingsprogramma’s

Een aantal verkiezingsprogramma’s noemen cijfers van het aantal vluchtelingen dat ze willen opnemen. Zo zegt de BBB 15.000 duizend. Maar die programma’s zeggen volgens Yeşilgöz niet wat er gebeurt als je die grens hebt bereikt. “Want ons systeem is nog steeds zo dat als er daarna mensen voor de deur staan, dat je ze nog steeds binnen moet laten.”

Ze vindt dat je ook met elkaar moet afspreken wat er moet gebeuren als een maximum is bereikt en het uit de hand loopt . “Je zou kunnen kijken waar COA en IND op is ingericht. Wat zijn dat voor plekken en wat kunnen we dan aan als land?”

‘Een getal noemen is makkelijk, maar en dan?

Hoeveel de VVD dan wil opnemen, dat kan Yeşilgöz niet vertellen. “Ik vind het belangrijker om uit te leggen: wat doe je vervolgens met mensen.” Ze stelt dat het in ieder geval duidelijk is dat de instroom die er nu is, te veel is. “Ik vind het belangrijk om met concrete maatregelen te komen waarop ik dat kan bereiken en ook waar kan maken. Een getal noemen is makkelijk, maar en dan?” De VVD staat er daarmee, kijkend naar andere partijen, relatief alleen voor, aldus Yeşilgöz.

Lees meer:

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer