main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Goedemorgen Nederland - 29 augustus 2023 — 10:43

Bijna helft slachtoffer doet geen aangifte na misdrijf: weinig vertrouwen in pakken dader

Bijna de helft van de slachtoffers van een misdrijf, vier op de tien, doet geen aangifte daarvan bij de politie. Wie wel de stap naar de politie zet krijgt vaak weinig meer te horen over zijn of haar zaak. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag

EenVandaag deed onderzoek naar mensen die de afgelopen twee jaar slachtoffer waren van een misdrijf. Het gaat hierin niet alleen om kleinere misdrijven zoals fietsendiefstal, maar ook om zware geweldsdelicten, WhatsApp-fraude of misbruik. Een kleine meerderheid (51 procent) deed aangifte bij de politie, terwijl 42 procent besloot het erbij te laten zitten.

Weinig vertrouwen en geringe pakkans

Bijna de helft (48 procent) geeft aan geen vertrouwen te hebben in het Nederlandse politieapparaat. Een van de ondervraagden legt uit dat het geringe vertrouwen te maken heeft personeelstekorten en enorme hoeveelheid aan papierwerk bij de politie.

Een andere reden dat een slachtoffer van een misdrijf geen aangifte doet bij de politie, is omdat het gevoel heerst dat de dader toch niet wordt gepakt. Nog geen vijfde (16 procent) heeft vertrouwen dat de politie de dader pakt als zij opnieuw slachtoffer worden van een misdrijf. Daarnaast geeft een op de vijf slachtoffers aan zij de straf die de dader opgelegd krijgt gepast vindt.

Bij de mensen die wel naar het politiebureau stappen heerst er onvrede over hoe er met hun zaak wordt omgegaan. Bijna de helft (41 procent) hoorde na aangifte niks meer van de politie. Dit gold ook voor mensen die met een zwaarder misdrijf te maken kregen. Daar kreeg 40 procent geen respons meer van de politie.

Lees ook:

Politie maakt zich zorgen over sextortion: bedreigingen worden steeds erger

 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer