Kritiek op alcohol neemt toe, maar pubers mogen vaak toch drankje
Veel pubers van 16 of 17 jaar mogen alcohol drinken van hun ouders, al ligt de wettelijke grens voor het kopen van alcohol alweer bijna een decennium op 18 jaar. Van de ouders met 16- en 17-jarige kinderen die meededen aan een peiling van EenVandaag, staat 56 procent het toe dat hun kind weleens drinkt. Dat percentage is in vijf jaar niet veranderd, terwijl uit dezelfde peiling blijkt dat veel mensen wel in het algemeen kritischer zijn gaan denken over alcohol.
Alcoholgebruik levert zowel op korte als op lange termijn risico’s op. Wie te veel drinkt, kan bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging oplopen, wat onder jongeren die op zoek gaan naar hun grenzen regelmatig voorkomt. Op de langere termijn kan drankgebruik schade veroorzaken aan diverse organen zoals de lever, de hersenen en de slokdarm. Al met één glas per dag stijgt de kans op kanker, waarschuwt KWF Kankerbestrijding. Door meer te drinken stijgt het risico. Het advies van de Gezondheidsraad luidt: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”.
Gezondheidsrisico’s
Twee derde van de ruim 28.000 ondervraagden uit het EenVandaag-onderzoek zegt zich de afgelopen jaren bewuster te zijn geworden van dit soort gezondheidsrisico’s. Ruim vier op de tien ondervraagden zijn naar eigen zeggen negatiever gaan denken over alcohol. Voor de meeste mensen (57 procent) is het drinken van alcohol toch vooral iets positiefs. Een biertje of een wijntje hoort bijvoorbeeld bij feest of ontspanning, vindt de meerderheid van de respondenten.
Aan de peiling deden 935 mensen mee die een kind van 16 of 17 jaar hebben. Die groep staat alcohol drinken dus nog wel in dezelfde mate toe als de ouders die vijf jaar terug werden ondervraagd over hun regels. In toelichtingen schreven ouders die toestaan dat hun puber alcohol drinkt bijvoorbeeld: “Als ik het verbied, gaat hij het bij vrienden of in een zuipkeet doen. Dan maar een biertje thuis zodat wij hem in de gaten kunnen houden.”
Leeftijdsgrens 18 jaar
De leeftijdsgrens voor alcoholverkoop ging in 2014 omhoog van 16 naar 18 jaar. Jongeren onder de 18 mogen sindsdien geen alcoholische dranken meer kopen of bij zich hebben in het openbaar. Over thuis alcohol drinken staat niks in de wet; dat is aan ouders. De overheid raadt alcoholgebruik door jongeren wel sterk af.
Maatregelen tegen alcoholgebruik worden vaak als betuttelend gezien. Een kleine meerderheid is wel voor een totaalverbod op reclame voor alcoholische drank en voor waarschuwingsteksten op flessen en blikjes.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer