main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 1 augustus 2023 — 11:43

Nederlandse industrie blijft krimpen ondanks lichte verbetering

De Nederlandse industrie is in juli opnieuw gekrompen, ondanks een lichte verbetering ten opzichte van een maand eerder. Dat komt naar voren uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die de daling toeschrijft aan de aanhoudende zwakke vraag. Daardoor ontvangen bedrijven flink minder nieuwe orders en lopen de inkoopactiviteiten terug.

De Nevi meet elke maand hoe het gesteld is met de omstandigheden voor bedrijven. De zogeheten inkoopmanagersindex van de vereniging steeg vorige maand naar 45,3, van 43,8 in juni. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De bedrijfsomstandigheden in de industrie laten daarmee al elf maanden op rij een verslechtering zien.

Marktomstandigheden

“Sommige inkoopmanagers geven aan dat de marktomstandigheden wat verbeteren. Dit indiceert dat de afbouw van overtollige voorraden mogelijk binnenkort voltooid is”, zei sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting. Het aantal nieuwe orders daalde volgens hem nog wel snel, maar niet zo snel als in de voorgaande maand.

In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie, is de bedrijvigheid in juli echter snel afgenomen en dat belooft weinig goeds voor de Nederlandse exportorders in de komende maanden, waarschuwt de econoom. Daarnaast wordt Nederland zwaar getroffen door de malaise in de chemiesector, waarin het een grote speler is. De hoge gasprijs maakt het volgens Swart moeilijk voor Europese energie-intensieve ondernemingen om op de wereldmarkt te concurreren.

Lichtpuntjes

De econoom ziet wel twee lichtpuntjes. Zo hebben veel ondernemingen, bijvoorbeeld in de machine-industrie, nog steeds grote orderportefeuilles. Ook zijn de inkoopprijzen snel aan het dalen, doordat de vraag zwak is en tekorten aan materialen sterk zijn afgenomen. De meeste ondernemingen moeten het volgens Swart daardoor kunnen uitzingen totdat mogelijke renteverlagingen volgend jaar weer kunnen leiden tot een langzaam herstel van de vraag naar industriële goederen.

De zwakke vraag leidde er in juli ook toe dat de bedrijven voor de tweede maand op rij hun personeelsbestanden verkleinden. Dit banenverlies was echter beperkt.

Lees ook:

Producentenvertrouwen daalt voor vierde maand op rij

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer