main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag.
Goedemorgen Nederland - 13 juli 2023 — 11:05

D66-leider Sigrid Kaag verlaat politiek: te grote impact op familie

Partijleider Sigrid Kaag van D66 stelt zich niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. “Het heeft een te zware wissel getrokken op mijn gezin”, zegt de politica. Ze wordt ernstig bedreigd en zwaar beveiligd en dat valt haar familie zwaar.

Kaag hoopt niet dat de haat en intimidatie waar zij de afgelopen jaren mee te maken kreeg, andere vrouwen ervan weerhouden de politiek in te gaan. Dat zegt zij in een toelichting op haar besluit zich niet opnieuw beschikbaar te stellen als lijsttrekker van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Zelf zegt Kaag lang te hebben geworsteld met de afweging tussen de verantwoordelijkheid die zij voelt en het belang van haar gezin, dat volgens haar leed onder de bedreigingen, beledigingen en aantijgingen aan haar adres. “Ik ben een plichtsgetrouw mens”, zegt zij, maar de zorgen bij haar man en dochters wogen uiteindelijk het zwaarst. “Dat is mijn basis.”

‘Karaktermoord’

Kaag zegt vrede te hebben met haar besluit om te stoppen, maar waarschuwt wel voor de “precaire maatschappelijke situatie” die daartoe heeft geleid. Het politieke debat gaat steeds minder over de inhoud en neemt steeds eerder de vorm aan van een “karaktermoord”, zegt zij. “Discussies worden niet meer langs de lijnen van feiten gevoerd.”

Dat haar vertrek te maken zou hebben met de kritiek dat zij haar belofte van nieuw leiderschap niet heeft waargemaakt, bestrijdt Kaag. “We zijn in een coalitie gestapt die niet onze voorkeur had”, zegt zij. Maar zij vindt wel dat het coalitieakkoord een “duidelijk D66-stempel droeg” en dat haar partij bewindspersonen “van formidabel kaliber” wist te leveren.

Opvolger Kaag onbekend

Tot een volgend kabinet aantreedt, gaat Kaag nog door als demissionair minister van Financiën en vicepremier. Ze weet nog niet wat ze daarna wil doen en of dat in Nederland zal zijn. Het is eveneens niet bekend wie haar opvolgt.

De verwachtingen waren hoog toen Kaag in 2021 lijsttrekker werd. Ze wilde de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden en pleitte voor een nieuwe bestuurscultuur. Bij de verkiezingen haalde de politica vijf zetels winst en maakte ze van D66 de tweede partij in de Kamer. Na een onstuimige formatieperiode werd ze vicepremier en minister van Financiën in het vierde en laatste kabinet-Rutte.

Sigrid Kaag

Kaag keerde in 2017 na bijna 34 jaar in het buitenland terug naar Nederland om minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te worden. Ze was een gelauwerd diplomate. Maar haar privéleven lag tot haar afschuw direct onder een vergrootglas door haar huwelijk met een Palestijnse man. Ze hekelde al snel het politieke klimaat in Nederland en keerde zich tegen populisme en islamofobie.

Ze werd een favoriet doelwit voor populisten en complotdenkers. Dat ging zo ver dat een complotdenker met een brandende fakkel voor haar huis verscheen.

Dat ze bij sommige mensen zoveel weerstand oproept, zegt volgens Kaag iets over het maatschappelijk klimaat in Nederland. “Er bestaat misogynie (vrouwenhaat red.) helaas”, zegt ze daarover tegen Trouw. “Zeker als vrouwen hun nek durven uitsteken en ook nog een geprononceerde mening hebben.”

Lees ook:

De sfeer in politiek Den Haag is veranderd: ‘Kloof van hard op inhoud en zacht op relatie wordt steeds groter’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer