Kamer besluit eind juli welke dossiers ze ‘parkeert’ om val kabinet
De Tweede Kamer buigt zich de komende weken over de vraag welke dossiers controversieel verklaard worden nu het kabinet is gevallen en demissionair is. Dat betekent dat over deze dossiers geen grote beleidsdebatten worden gehouden met het kabinet. Op 27 juli zal de Kamer erover stemmen, stelt voorzitter Vera Bergkamp voor in een brief.
Tweede Kamerleden doen veel van hun werk in specifieke commissies, bijvoorbeeld van Financiën, Justitie of Economische Zaken. In die commissies, waar Kamerleden van bijna alle partijen zitten, wordt de komende tijd overlegd welke dossiers ‘op ijs’ worden gezet. Eind juli stemt de Kamer over de lijst die de commissies hebben samengesteld.
Politiek gevoelige kwesties
Het gaat veelal over politieke dossiers die nu te politiek gevoelig liggen om te behandelen, omdat het kabinet zijn ontslag heeft aangeboden. Pas na de beëdiging van het nieuwe kabinet zal weer volop met deze onderwerpen aan de slag worden gegaan. Hoewel ministers en staatssecretarissen hopen dat hun plannen zo min mogelijk vertraging oplopen, zal uitstel op tal van onderwerpen “onvermijdelijk” zijn, waarschuwde demissionair premier Mark Rutte eerder al. Zo zal het pakket aan maatregelen voor de landbouw mogelijk langer op zich laten wachten.
Geen nieuw beleid
Als een kabinet ontslag heeft aangeboden, is het namelijk demissionair. In de regel houdt het zich dan alleen met lopende zaken bezig en wordt geen nieuw beleid aangekondigd. Dit terwijl kabinet-Rutte IV juist bekend stond om zijn grote ambities om allerlei hervormingen door te voeren. Sommige zaken gaan wel door, om het land draaiende te houden. Het vorige kabinet stapte in januari 2021 op, en bleef bijna een jaar lang demissionair, voor een deel tijdens de coronacrisis. Coronamaatregelen kon het kabinet toen wel gewoon nemen.
Rutte zelf noemde specifiek de steun aan Oekraïne, en de afhandeling van het toeslagenschandaal en de aardbevingsproblematiek in Groningen als dossiers die niet gehinderd mogen worden door de kabinetsval. Wanneer de nieuwe verkiezingen zijn is nog niet zeker, de verwachting is dat deze in november worden gehouden. Daarna moet er een nieuw kabinet gevormd worden. Dit kan vele maanden duren.
Lees ook:
Demissionaire ministers willen doorpakken: ‘Hervorming arbeidsmarkt keihard nodig’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer