main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 23 juni 2023 — 21:04

‘Vertrouwenspersoon voor ondernemers nodig om motorbendes buiten de deur te houden’

Horecaondernemers zijn nog altijd de dupe van leden van verboden motorbendes. Hoewel clubleden hun hesjes thuislaten, proberen zij horecagelegenheden toe te eigenen door nadrukkelijk en veelvuldig aanwezig te zijn, naast de portier bij de deur plaats te nemen of zich in personeelsruimtes te begeven. Dat vertelt René Nouwens, projectleider van Platform Veilig Ondernemen Zeeland-West-Brabant. Hij pleit daarom in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau voor de introductie van een vertrouwenspersoon voor ondernemers.

In het zuiden van het land is al een speciale vertrouwenspersoon voor agrariërs om criminelen buiten de deur te houden. Nouwens denkt dat het verstandig zou zijn om dit ook voor ondernemers te regelen. “Mensen die bedreigd worden, zijn vaak angstig dit te melden. Het zou daarom goed helpen als er lokale vertrouwenspersonen zijn die actief met ondernemers spreken, zodat zij daar met hun verhaal naartoe kunnen. Mogelijk is dat de eerste stap naar een officiële melding.”

Volgens Nouwens zorgen (ex-)leden van motorclubs bijvoorbeeld voor overlast op het terras. “Ze zitten ook naast de portier op een kruk bij de deur, of zijn nadrukkelijk aanwezig in het horecabedrijf zelf. Op het moment dat je de mensen veelvuldig ziet en je hoort dat ze ook de brutaliteit hebben om achter de schermen te lopen, dan weet je dat ze daar een bepaalde invloed hebben. En die invloed kan op verschillende manieren gerealiseerd zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Bijvoorbeeld door het verstrekken van leningen, maar ook door afpersing, zegt Nouwens. Horecabedrijven kunnen ook worden gebruikt als een soort statussymbool. “Kijk eens: deze kroeg is van ons”, vertelt hij. “Maar een kroeg kan ook gebruikt worden om drugs te dealen, als witwaslocatie of als plek om mensen te ronselen.”

Onderzoeker Sjoukje van Deuren, die een studie deed naar leden van de verboden motorclub Hells Angels, erkent dat leden steeds minder zichtbaar zijn, omdat ze hun ‘colors’ niet meer mogen dragen.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Unieke studie: onderzoekers spreken 24 Hells Angels

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer