main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2023 — 11:20

Minister Adriaansens: afspraak CO2-vervoer tussen Nederland en België ‘heel hard nodig’

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens praat vandaag in Antwerpen (België) tijdens de Belgisch-Nederlandse Havendag over de uitgagingen waar onze havens voor staan, zoals drugscriminaliteit en spionage, maar ook verduurzaming. Samenwerking is belangrijk, benadrukt de bewindsvrouw.

“Ik ga een akkoord tekenen om te zorgen dat we CO2 tussen Nederland en België kunnen transporteren”, vertelt Adriaansens in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We werken allemaal aan een schone toekomst, in Nederland en België. We willen minder uitstoot van CO2 en schone landen om in te leven.”

Daar moet een nieuw energiesysteem voor worden gebouwd, zegt de minister. “Daar hebben we deze afspraak heel hard bij nodig. Dat nieuwe energiesysteem gaat ons helpen om schoon te produceren, maar ook om onze economie gezond te houden.”

Criminaliteit

Volgens criminoloog Yarin Eski is het ook belangrijk om uitgebreid te spreken over de veiligheid van de Nederlandse en Belgische havens. “Praat over hoe je een haven veiliger kan krijgen ten aanzien van de drugscriminaliteit, maar ook ten aanzien van spionage, sabotage en cybercrime”, geeft hij de minister mee.

“Ook dat is van invloed op de economie. Als een haven plat ligt, gaat de economie vrij snel plat”, zegt Eski. “Uitschakeling door cyberaanvallen zijn echt zorgwekkend.”

Staatsbezoek

Op hetzelfde moment sluiten koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun driedaagse staatsbezoek aan België af. Het Nederlandse en het Belgische koningspaar ronden de dag af met een bezoek aan een Nederlands en een Belgisch fregat in Antwerpen. Dit markeert de samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse marine.

Zo gebruiken beide marines dezelfde typen schepen en bieden ze gezamenlijke opleidingen aan. Na het bezoeken van de fregatten volgt en afscheidsceremonie. Voorafgaand aan het bezoek aan de fregatten bezoekt het koninklijk gezelschap het Havenhuis.

Verder bezoeken koning Willem-Alexander, koningin Máxima, koning Filip en koningin Mathilde het onderzoekscentrum Imec, dat bedrijven en overheden helpt bij duurzame innovatie, vindt een wandeling plaats op de Grote Markt in Antwerpen en wordt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen bezocht.

Na de afscheidsceremonie vindt nog een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap plaats, waarna het Nederlandse koningspaar terugreist naar Nederland. Dat wordt tevens het allerlaatste ritje van het koningspaar met de koninklijke trein. Na het staatsbezoek aan België gaat het koninklijke rijtuig naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Lees ook: 

Havens steeds vaker toneel van georganiseerde misdaad: ‘Meer risico is meer geld’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer