main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2023 — 15:35

Mbo’ers knappen eeuwenoud chateau op in Frankrijk

Zestien mbo-studenten van de vakschool Nimeto in Utrecht reisden af naar Zuid-Frankrijk om daar een eeuwenoud chateau op te knappen. Daar hebben ze twee weken over gedaan. 

De studenten waren om precies te zijn in Montadet, bij Toulouse. Daar staat sinds 1208 het Chateau de Labusquière. Een prachtig kasteel, maar je moest wel door de afgebladderde verf, kozijnen die vol barsten zitten en aangetast zijn en houtrot heen kijken. Met flink wat schuur-, lak- en timmerwerk hebben de studenten het kasteel de afgelopen twee weken al een stukje mooier gemaakt.

“We hebben de ramen en de luiken aangepakt. De ramen hebben we via binnen gedaan, en de luiken hebben we er allemaal afgehaald”, vertelt Isis Kruse, die in Goedemorgen Nederland vlak voor vertrek laat zien hoe het chateau er nu uit ziet.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Een oud-student van Nimeto bezocht het kasteel vorig jaar en schrok van de staat van het schilderwerk. Diegene sprak de Nederlandse eigenaresse van het chateau erop aan, maar ze had geen geld voor groot onderhoud. Daarom belde de man een docent aan het Nimeto, Jos van den Akker. Hij zag er direct een prachtige opdracht in voor zijn studenten.

De studenten kregen niet betaald, maar mochten wel verblijven in het chateau. Daar kregen ze drie keer per dag een heerlijke maaltijd voorgeschoteld van een kok.

Lees ook: 

RIVM: ‘Klussers zijn volgens experts regelmatig een gevaar voor zichzelf’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer