main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 11:03

VVD’er na uitspraak Dijkgraaf over vrije dag Keti Koti: ‘Een slecht plan’

Bij de VVD is wrevel ontstaan over de uitspraak van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in WNL Op Zondag. Hij vindt het een interessante gedachte om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een vrije dag te maken. VVD-Tweede Kamerlid Pim van Strien deelt die gedachte niet.

“Ik vind dat dit deel van de geschiedenis, de grootsheid hiervan, nog helemaal niet zichtbaar is. Het moet een belangrijk deel en permanente plek hebben in ons cultureel erfgoed”, zei D66-minister Dijkgraaf in WNL Op Zondag. Onderdeel daarvan is om van Keti Koti een officiële nationale vrije dag te maken, volgens de bewindsman.

VVD’er Van Strien denkt daar heel anders over. Hij noemt het eerder een “slecht plan” dan een interessante gedachte, zo schrijft hij op Twitter. “Als er al een nieuwe vrije dag komt, in goed overleg met werkgevers, dan Nationale Bevrijdingsdag 5 mei. Die dag vieren we de vrijheid en democratie van álle Nederlanders.”

Tekst gaat verder onder tweet

Politiek issue

CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het overbodig om “hier gelijk een groot politiek issue van te maken”. Bontenbal vindt het onnodig dat Van Strien bovenop de uitspraak van Dijkgraaf duikt en dit deelt op Twitter. De CDA’er vindt een gesprek over een vrije dag “niet het belangrijkste onderwerp” in het gesprek over het slavernijverleden.

“De discussie over het slavernijverleden wordt gevoerd”, gaat Bontenbal verder. “De afgelopen tijd is minister Hanke Bruins Slot daar druk mee bezig geweest en heeft zij allerlei bezoeken afgelegd. Er zijn statements gemaakt en programma’s in gang gezet om het bespreekbaar te maken. En dat het bespreekbaar is en dat wij daar een volwassen gesprek over hebben, is ontzettend goed.”

Lees ook: 

Minister Dijkgraaf: ‘Slavernijverleden moet betere rol hebben in onze samenleving’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer