main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Minister Mark Harbers
12 mei 2023 — 15:20

Harbers: extra maatregelen voor waterkwaliteit voor de zomer

Om de waterkwaliteit te verbeteren, wil minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voor de zomer met een “eerste aanzet” van een pakket maatregelen komen. Dat doet hij naar aanleiding van een kritisch rapport dat de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) hier donderdag over publiceerde. De bewindsman zal snel met maatregelen komen omdat hij denkt dat er geen tijd is om met een perfect pakket samen te stellen.

De minister wil ook nog niet zeggen aan welke maatregelen hij precies denkt. Hij wil eerst de aanbevelingen van de Rli bestuderen, bijvoorbeeld waar het aankomt op vergunningen om schadelijke stoffen te lozen. De opstellers van het rapport vinden ook dat bedrijven in de industrie, bouw en landbouw het verplicht moeten melden als zij water onttrekken. Daar zou de nieuwe omgevingswet die volgend jaar ingaat voor moeten worden aangescherpt.

Als het kabinet niet ingrijpt om de waterkwaliteit te verbeteren, kan dat grote gevolgen hebben volgens de Rli. Onder het huidige beleid zullen de Europese doelen niet worden gehaald. Daardoor kunnen vele economische activiteiten op den duur vastlopen, zoals dat ook is gebeurd vanwege stikstof. Een slechte waterkwaliteit kan volgens de onderzoekers gevolgen hebben voor onder meer de gezondheid en de biodiversiteit.

Het Rli was donderdag beduidend pessimistischer dan de minister eerder. De raad ziet veel overeenkomsten met de stikstofcrisis, en sluit ook niet uit dat op grote schaal problemen ontstaan met vergunningverlening. Harbers zei eerder dat de problematiek zich vooral lokaal zal voordoen: de “stikstofdeken” ligt over het hele land, terwijl vervuild water vooral lokaal problemen zal geven. Nu zegt de minister wel dat er “veel werk is te verzetten” en dat hij het probleem niet kleiner wil maken dan het is.

Lees ook: 

Kunnen we met waterstof onze klimaatdoelen halen? ‘Vooral interessant voor zware industrie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer