main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Voetballers van Feyenoord met de kampioensschaal in 2017.
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2023 — 12:13

Honderden Feyenoordsupporters kopen kleine kampioensschaal: ‘Ik weet het 99,9 procent zeker’

Feyenoordsupporters nemen massaal een voorschot op het kampioensfeest. De mini-kampioenschaaltjes van tinmaker Jurgen van Zon uit Alphen zijn niet meer aan te slepen. “Het kan niet meer mis, ik weet 99,9 procent zeker dat Feyenoord kampioen wordt.”

Feyenoord won zondag met 2-0 van stadsgenoot Excelsior, wat betekent dat voor de Rotterdammers twee punten uit de resterende drie wedstrijden volstaan om de schaal in de lucht te houden. Dat kan mogelijk zondag al, na de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Naast alle mini-schaaltjes wordt ook dé schaal al veertig jaar lang gemaakt in het Gelderse Alphen, bij de tinmakerij van Van Zon. “Dit is uit mijn hoofd de vierde schaal die ik maak voor Feyenoord”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook bij het laatste kampioenschap in 2017 hebben we mini-schaaltjes gemaakt. Die gaan heel hard.”

De kleine kampioenschalen vliegen na de overwinning van Feyenoord op Excelsior met honderden per dag over de toonbank. Ze worden gemaakt zoals de echte kampioenschaal, zegt Van Zon. “We pakken de schep en gooien de vloeibare tin in de mal. Vervolgens worden de schaaltjes afgezaagd en daarna worden ruwe modellen op de schuurband rond gemaakt.”

“In de laatste fase worden de mini-schaaltjes in een bak met keramische korreltjes gegooid. Door het trillen van de korrels worden ze gepolijst en zijn ze klaar om verkocht te worden”, vertelt de tingieter. Hij heeft geen twijfel meer: de schaal gaat naar Rotterdam. “Ik weet het 99,9 procent zeker.”

‘Het gaat gewoon gebeuren’

Generaal buiten dienst Mart de Kruif is Feyenoordsupporter. “Ik hoop dat mijn kinderen ook kijken, dit is een cadeau-ideetje”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op de mini-schaal. De Kruif zit zondag op de tribune in De Kuip, het stadion van Feyenoord. “In vak O. En maandag sta ik met mijn zoon op de Coolsingel, net als in 2017.”

Ook De Kruif twijfelt er niet meer aan. “Het gaat gewoon gebeuren.”

Mocht Feyenoord zondag daadwerkelijk voetbalkampioen van Nederland worden, dan is op maandag 15 mei om 12.00 uur de huldiging op het stadhuis aan de Coolsingel, meldt de gemeente. Vanaf 09.00 uur kunnen supporters terecht op de Coolsingel. Rotterdam verwacht grote drukte.

Lees ook: 

Huldiging Feyenoord op Coolsingel komende maandag om 12.00 uur

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Jongen (13) overleden door verkeersongeluk in Gelderse Twello

Een 13-jarige jongen uit Voorst is dinsdag overleden door een verkeersongeluk in het Gelderse Twello, meldt de politie. Het slachtoffer reed op zijn fiets en…

Lees meer

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht dat het deze zomervakantie drukker wordt op de luchthaven dan vorig jaar, maar denkt nog niet op het niveau van voor de coronapandemie…

Lees meer

Kind van 14 overlijdt door aanrijding in Utrechtse Overberg

Een jongen van 14 jaar is dinsdag overleden door een ongeluk op de Haarweg in de Utrechtse plaats Overberg, meldt de politie. Het kind zat…

Lees meer

Politie haalt demonstranten van A12 af

De politie heeft ruim anderhalf uur na de start van de blokkade op de A12 demonstranten van Extinction Rebellion van de snelweg gehaald. Zo’n dertig…

Lees meer

Beëdiging voormalig staatssecretaris Knops liep bijna in de soep: ‘De koning moest me nog ontslaan’

Het aantreden van kabinet Schoof  I roept herinneringen op bij voormalig staatssecretaris en minister Raymond Knops. Het had niet veel gescheeld of de beëdiging van…

Lees meer