main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 april 2023 — 07:46

Kabinet presenteert Voorjaarsnota: waar wordt op bezuinigd?

Minister Sigrid Kaag (Financiën) geeft vrijdag definitief antwoord op de vraag die al weken boven politiek Den Haag hangt: waarop wordt bezuinigd? Het kabinet moet op zoek naar miljarden vanwege financiële tegenvallers zoals de stijgende rente op de staatsschuld, duurder uitpakkende asielopvang en de compensatie voor de gaswinningsproblematiek. Enkele maatregelen zijn al voortijdig uitgelekt naar de pers, zoals het schrappen van het scholingsbudget STAP. Rond het middaguur wordt de hele Voorjaarsnota bekend waar het kabinet wekenlang over heeft onderhandeld.

De tegenvallers worden voor het grootste deel gecompenseerd door meevallers, zeggen ingewijden. Dat komt met name omdat het ministeries niet lukt om al het geld uit te geven dat ze is toegewezen. Bijna alle departementen moeten iets inleveren om de overgebleven gaten in de begroting te dichten. Defensie wordt hierin ontzien omdat het kabinet de oorlog in Oekraïne en de verplichtingen richting het militaire bondgenootschap NAVO te belangrijk vindt. Ook zal er naar verluidt niet worden gemorreld aan de uitgaven aan armoedebeleid, onderwijs en justitie.

In de onderhandelingen is serieus overwogen om het eigen risico in de zorg te verhogen. Maar dit plan ging na een felle discussie in het kabinet van tafel nadat de ChristenUnie hier voor ging liggen, aldus Haagse bronnen.

Kosten als de stijgende rentelasten op de staatsschuld vragen om structurele aanpassingen in de begroting. Voor andere uitgaven moet eenmalig geld worden gevonden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het prijsplafond voor energie. Vorig jaar is het besluit hierover op de lange baan geschoven omdat de kosten moeilijk te voorspellen waren.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft woensdag een pakket maatregelen aangekondigd om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. De totale kosten hiervan bedragen 28 miljard euro, waarvan een deel wordt betaald uit de begroting en een deel uit het Klimaatfonds. Ook hier wordt meer over bekend.

Lees ook:

Gratis kinderopvang niet in 2025 maar pas twee jaar later

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer