main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2023 — 16:10

VVD-Tweede Kamerlid haalt uit naar vlogger Enzo Knol: ‘Je staat niet boven de wet’

VVD-Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski heeft geen goed woord over voor een vlog van YouTuber Enzo Knol, waarin hij geërgerd reageert op het moment dat zijn vriendin Myron Knoops beboet wordt voor te hard rijden. “Je staat niet boven de wet. Ik hoop dat hij zijn voorbeeldrol wat meer op zich gaat nemen.”

Knol, die 2,7 miljoen abonnees heeft op YouTube, publiceerde gisteren een vlog waarin te zien is hoe zijn vriendin en hij staande worden gehouden omdat ze 170 kilometer per uur rijden waar 130 kilometer per uur is toegestaan. De agent spreekt Knol en zijn vriendin aan het “asociaal hard rijden”. Volgens hem zijn er “meerdere meldingen” binnengekomen over hun rijgedrag.

De agent wijst Knol en Knoops ook op een dodelijk ongeval begin deze maand in het Friese Jirnsum, waarbij vier mannen om het leven kwamen. Volgens de agent reden ook zij mogelijk te hard. Knol vermoedt dat de agent dit alleen vertelt omdat hij en Knoops in een Porsche rijden. Hij vindt te hard rijden ’s avonds op de snelweg “niet het gekste dat er is”.

‘Hou toch op’

Rajkowski vindt het rijgedrag van Knoops “levensgevaarlijk” en hekelt de houding van Knol. “Ik vind dat hij de agent heel bijdehand aanspreekt. Hou toch op. Je hebt de wet overtreden en niet zo’n beetje ook. Knol had het zelfs over respect. Kap daarmee, ophouden”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“We hebben afspraken met elkaar gemaakt in dit land, het gaat om de veiligheid van ons allemaal”, vervolgt Rajkowski. “Dat deze meneer wel dit soort boetes kan betalen, betekent niet dat hij dit soort rijgedrag kan vertonen. Het is ongelofelijk gevaarlijk. Hij moet er echt mee stoppen.”

Tv-columnist Angela de Jong is het roerend met Rajkowski eens. “Hij heeft een voorbeeldfunctie, of hij het nou wil of niet. Daar moet je je wel bewust van zijn. Hij vond het niet kunnen dat de agent hem aansprak op een verkeersovertreding. Ik dacht: ja, hallo.” De volgers van Knol hebben de actie “unaniem afgekeurd”, zegt De Jong. “In die zin is het als een boemerang terug in zijn gezicht gekomen. Het slaat natuurlijk ook echt nergens op.”

‘Totaal niet bewust van maatschappelijke rol’

Knol heeft ook de woede op zijn hals gehaald van Veilig Verkeer Nederland. “Enzo denkt dat hij boven de wet staat”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. “Als je zo hard rijdt, dan kan je de levens van andere mensen in gevaar brengen. Hij communiceert nu met zijn hele fanbase de boodschap dat dat niet erg is. Hij is zich totaal niet bewust van zijn maatschappelijke rol.”

Ook politievakbond ACP is niet blij met Knol. “Lekker voorbeeld voor je jonge volgers. Neem je verantwoordelijkheid en maak dit rijgedrag niet normaal. Ook niet voor een Porsche”, schrijft een woordvoerder op Twitter.

‘Als maatschappij terugduwen’

Rajkowski begrijpt dat ook de politie boos is. Ze vindt het niet netjes dat Knol het gesprek met de agent heeft vastgelegd op camera. “Politiemensen doen dit werk voor ons allemaal, om ons veilig te houden. Dan ga je het filmen, zet je het online en zeg je ook nog: het was niet aardig, het was zonder respect.”

Rajkowski kan er met haar verstand niet bij. “De politie staat dag en nacht voor de veiligheid voor ons allemaal. Op het moment dat iemand dit doet met politieagenten, mogen we stevig terugduwen als maatschappij”, aldus de VVD’er.

‘Maken allemaal fouten’

Knol heeft spijt van zijn actie, zegt hij op Instagram. Wel denkt hij dat veel mensen een oordeel vellen zonder de vlog te volledig te hebben gezien. “Het valt niet goed te praten, maar als je niks hebt gezien van de vlog en alleen die paar stukjes, dan snap ik dat mensen denken: die Enzo en Myron denken dat ze zichzelf heel goed vinden. Dat vinden we helemaal niet”, zegt de vlogger. “We zijn menselijk en maken allemaal fouten.”

Lees ook: 

D66 wil TikTok verbieden voor Kamerleden: ‘Goed om de risico’s scherp te hebben’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer