main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2023 — 07:59

Zakkenrollers en tieners met messen: marechaussee op Schiphol steeds vaker in actie

De Koninklijke Marechaussee moet steeds vaker optreden tegen dronken, doorgesnoven of verwarde types op Schiphol, meldt De Telegraaf. Afgelopen weekend nog liep een man met een gespannen kruisboog bij de luchthaven.

Het aantal keer dat de marechaussee in actie moest komen vanwege overlast door verwarde mensen steeg van 1200 naar bijna 2000 keer in drie jaar tijd. Medewerkers van de marechaussee vinden vaker wapens en drugs. Ook hebben zij regelmatig te maken met tieners met grote messen en zijn er steeds meer zakkenrollers actief, schrijft de krant.

Ook het aantal overlastgevers aan boord van vliegtuigen nam toe. Voor corona kwam de marechaussee hiervoor 114 keer in actie, vorig jaar 173 keer. Door alle incidenten heeft de marechaussee het drukker dan voorheen en dat heeft gevolgen voor reizigers. De rijen van de paspoortcontrole worden steeds langer.

Bijna 3000 mensen geweigerd

De marechaussee houdt ook in de gaten of niemand Nederland binnenkomt om foute redenen. Vorig jaar werden 2800 mensen geweigerd aan de grens. Het ging met name om mensen met te weinig geld op zak of zonder duidelijk reisdoel. “Denk aan het verhaal van de Bulgaar die zei auto’s te willen gaan kopen in Utrecht, maar slechts 300 euro mee had”, vertelt brigadecommandant Karen van Giersbergen.

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther merkt dat de rij voor de paspoortcontrole langer wordt. “Mensen die jongeren met messen achterna moeten, staan niet bij de paspoortcontrole. Dat is mij de afgelopen keren dat ik vloog opgevallen. Niet alle poortjes waren open”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland.

Lees meer:

Man loopt met gespannen kruisboog op treinperron Schiphol

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer