main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 februari 2023 — 08:13

Zorgen om psychische toestand aardbevingsslachtoffers na nieuwe bevingen

Directeur van Dokters van de Wereld Nederland Jasper Kuipers maakt zich zorgen over de mentale toestand van mensen in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Maandag kwamen bij een zware naschok zeker drie mensen om het leven. “We hebben de afgelopen weken te maken gehad met duizenden naschokken, maar dit waren echt nieuwe bevingen. Je ziet dat mensen zijn getraumatiseerd”, zegt Kuipers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ooggetuigen in de zuidelijke Turkse provincie Hatay zeggen tegen regionale media dat de naschokken van maandagavond krachtiger aanvoelden dan die begin deze maand. Dat terwijl de zwaarste naschok gisteren een kracht van 6.4 had, terwijl op 6 februari bevingen met een kracht van 7.8 en 7.5 werden gemeten. De aardbevingen van maandagavond werden gevoeld tot in Libanon, Israël en Egypte.

Na de bevingen zijn volgens persbureau Anadolu in Hatay op drie plekken nieuwe zoek- en reddingsoperaties begonnen. Tot nu toe zijn naast drie doden ook honderden gewonden gemeld, in zowel Turkije als Syrië. Als gevolg van de aardbevingen begin deze maand kwamen meer dan 46.000 mensen om het leven.

Kuipers: “Mensen zijn nauwelijks toegekomen aan rouwverwerking. Je ziet dat de paniek opnieuw groot is. Mensen vragen zich af wat er gebeurt. Ik maak me niet alleen zorgen over de directe medische gevolgen, over de gewonden en doden, maar ook over wat dit psychisch doet met de mensen.”

Van collega’s hoorde hij hoe mensen uit het raam sprongen bij de nieuwe beving, uit angst voor instortingsgevaar. “Ook daarbij zijn mensen gewond geraakt.”

‘Mensen weten het niet meer’

Volgens journalist Sinan Can “weten mensen het even niet meer. Ze zijn in zo’n grote paniek dat ze denken: als er nog meer bevingen komen, moeten we onze heil in een andere stad gaan zoeken”, zei Can maandagavond in Op1. “Mensen waren al stuk en getraumatiseerd. Je ziet dat ze het gebied uitvluchten.”

Tekst gaat verder onder tweet 

Hoofdkantoor ingestort

Het hoofdkantoor van Dokters van de Wereld in de regio in Antakya is bij de nieuwe bevingen ingestort, vertelt Kuipers. “Gelukkig na kantoortijd, collega’s zijn veilig. Maar het geeft aan wat voor grote bevingen het gisteren waren. Ik krijg van onze collega’s te horen dat klinieken in Syrië en ziekenhuizen die wij ondersteunen weer de eerste slachtoffers moesten opvangen.”

De Turkse autoriteiten waarschuwen mensen uit de buurt te blijven van beschadigde gebouwen die mogelijk alsnog in kunnen storten. Sinds de aardbevingen zijn meer dan zesduizend naschokken gemeten, meldt de BBC, daarbij benadrukkend dat geen enkele zo krachtig was als de beving maandagavond.

Ondanks het instorten van het hoofdkantoor kan Dokters van de Wereld het werk in het getroffen gebied voortzetten, zegt Kuipers. “Wij werkten al met mobiele teams en vanuit tenten. Onze hulpverlening kan doorgaan.” Wel zijn ook auto’s en vrachtwagens van de hulporganisatie verder beschadigd, evenals de wegen in het gebied. “De hulpverlening wordt echt getroffen.”

Toegankelijkheid Syrië

Kuipers maakt zich met name zorgen over de toegankelijkheid van het getroffen gebied in Syrië. “Die was al vrij beroerd de afgelopen twee weken. Ik krijg van collega’s nog altijd de melding dat onze medicijnvoorraden daar aan het opraken zijn.”

Lees ook: 

Aardbevingen kunnen tot val van Erdogan leiden: ‘Hij zit behoorlijk in het nauw’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer

Oud-senator Otten: ‘Nu wel klaar met de burn-out van Omtzigt, wees een leider’

Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…

Lees meer

Schippers neemt afscheid van de senaat: ‘Ze was er toch al nooit’

Dat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…

Lees meer

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer