main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 februari 2023 — 08:13

Zorgen om psychische toestand aardbevingsslachtoffers na nieuwe bevingen

Directeur van Dokters van de Wereld Nederland Jasper Kuipers maakt zich zorgen over de mentale toestand van mensen in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Maandag kwamen bij een zware naschok zeker drie mensen om het leven. “We hebben de afgelopen weken te maken gehad met duizenden naschokken, maar dit waren echt nieuwe bevingen. Je ziet dat mensen zijn getraumatiseerd”, zegt Kuipers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ooggetuigen in de zuidelijke Turkse provincie Hatay zeggen tegen regionale media dat de naschokken van maandagavond krachtiger aanvoelden dan die begin deze maand. Dat terwijl de zwaarste naschok gisteren een kracht van 6.4 had, terwijl op 6 februari bevingen met een kracht van 7.8 en 7.5 werden gemeten. De aardbevingen van maandagavond werden gevoeld tot in Libanon, Israël en Egypte.

Na de bevingen zijn volgens persbureau Anadolu in Hatay op drie plekken nieuwe zoek- en reddingsoperaties begonnen. Tot nu toe zijn naast drie doden ook honderden gewonden gemeld, in zowel Turkije als Syrië. Als gevolg van de aardbevingen begin deze maand kwamen meer dan 46.000 mensen om het leven.

Kuipers: “Mensen zijn nauwelijks toegekomen aan rouwverwerking. Je ziet dat de paniek opnieuw groot is. Mensen vragen zich af wat er gebeurt. Ik maak me niet alleen zorgen over de directe medische gevolgen, over de gewonden en doden, maar ook over wat dit psychisch doet met de mensen.”

Van collega’s hoorde hij hoe mensen uit het raam sprongen bij de nieuwe beving, uit angst voor instortingsgevaar. “Ook daarbij zijn mensen gewond geraakt.”

‘Mensen weten het niet meer’

Volgens journalist Sinan Can “weten mensen het even niet meer. Ze zijn in zo’n grote paniek dat ze denken: als er nog meer bevingen komen, moeten we onze heil in een andere stad gaan zoeken”, zei Can maandagavond in Op1. “Mensen waren al stuk en getraumatiseerd. Je ziet dat ze het gebied uitvluchten.”

Tekst gaat verder onder tweet 

Hoofdkantoor ingestort

Het hoofdkantoor van Dokters van de Wereld in de regio in Antakya is bij de nieuwe bevingen ingestort, vertelt Kuipers. “Gelukkig na kantoortijd, collega’s zijn veilig. Maar het geeft aan wat voor grote bevingen het gisteren waren. Ik krijg van onze collega’s te horen dat klinieken in Syrië en ziekenhuizen die wij ondersteunen weer de eerste slachtoffers moesten opvangen.”

De Turkse autoriteiten waarschuwen mensen uit de buurt te blijven van beschadigde gebouwen die mogelijk alsnog in kunnen storten. Sinds de aardbevingen zijn meer dan zesduizend naschokken gemeten, meldt de BBC, daarbij benadrukkend dat geen enkele zo krachtig was als de beving maandagavond.

Ondanks het instorten van het hoofdkantoor kan Dokters van de Wereld het werk in het getroffen gebied voortzetten, zegt Kuipers. “Wij werkten al met mobiele teams en vanuit tenten. Onze hulpverlening kan doorgaan.” Wel zijn ook auto’s en vrachtwagens van de hulporganisatie verder beschadigd, evenals de wegen in het gebied. “De hulpverlening wordt echt getroffen.”

Toegankelijkheid Syrië

Kuipers maakt zich met name zorgen over de toegankelijkheid van het getroffen gebied in Syrië. “Die was al vrij beroerd de afgelopen twee weken. Ik krijg van collega’s nog altijd de melding dat onze medicijnvoorraden daar aan het opraken zijn.”

Lees ook: 

Aardbevingen kunnen tot val van Erdogan leiden: ‘Hij zit behoorlijk in het nauw’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer