main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2023 — 10:26

Provinciale Statenverkiezingen: waar draait het nu echt om?

Het is nog anderhalve maand tot de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen op 15 maart. Partijen zijn druk bezig met de voorbereidingen. De definitieve kandidatenlijsten worden vandaag bekendgemaakt, maar wat is precies het belang van deze verkiezingen? De meningen verschillen.

De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer, ook wel de Senaat genoemd, heeft het recht om wetsvoorstelling vanuit de Tweede Kamer af te wijzen of eisen dat er wijzigingen worden doorgevoerd. “Daarom is het enige wat er echt op het spel staat de samenstelling van de Eerste Kamer”, zegt campagnestrateeg Henri Kruithof tegen Goedemorgen Nederland. “Natuurlijk zullen alle Provinciale fracties van alle partijen vinden dat de Provinciale Staten op het spel staat, maar het belangrijkste is echt de samenstelling van de Eerste Kamer”, benadrukt hij nogmaals.

‘Dan kan het snel afgelopen zijn met het kabinet’

“Als het kabinet in de Eerste Kamer op geen enkele manier een meerderheid kan krijgen, dan kan het heel snel afgelopen zijn met het kabinet”, gaat Kruithof verder.

Kruithof schetst een beeld van hoe de campagne in aanloop naar de Provinciale Staten eruit komt te zien. “Je gaat echt een felle strijd zien waarbij rechts waarschuwt voor links, want links geeft altijd veel belastinggeld uit. Links zal zeggen dat het milieu niet in goede handen is bij rechts.”

‘Ik ben het hier niet mee eens’

Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde provincie Limburg, staat op de zesde plaats van de Eerste Kamerlijst van het CDA. Zij vertelt dat zij het “echt niet eens” is met de mening van Kruithof. “Het gaat nu écht om de Provinciale Staten, want wij zien alle grote transities over klimaat, energie, stikstof. Dat wordt allemaal besloten in de provincies.”

Van Toorenburg vindt het “jammer” en nogal “Haags gedacht” dat de focus bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt bij de samenstelling van de Eerste Kamer. “Het is op dit moment veel belangrijker om na te denken welke verantwoordelijkheid ligt bij de provincies en pas erna kunnen we nadenken over de Eerste Kamer.”

Kritiek op Schippers en Rutte

Premier Mark Rutte en VVD-prominent Edith Schippers openden zaterdag in een interview met De Telegraaf al het vuur richting links. Met name gericht op de PvdA en GroenLinks die één fractie gaan vormen in de Senaat.

Dat schoot Van Toorenburg in het verkeerde keelgat. “Zo is Den Haag weer met zichzelf bezig, terwijl het in eerste plaats Provinciale verkiezingen zijn”, schreef zij op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet

“Zij (Rutte en Schippers, red.) roepen polariseer niet en vervolgens doen zij het zelf”, gaat Van Toorenburg in de studio verder in op het interview. “Zeg als VVD of CDA of een andere politieke partij wat jij wil doen aan de grote transities en ga niet alleen zeggen zij deugen niet want wij moeten een meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Dat is oude politiek en daar moeten wij mee ophouden.”

Lees ook: 

VVD legt focus op Eerste Kamer bij Provinciale Statenverkiezingen, want ‘Senaat politiseert’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer