main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 12 januari 2023 — 23:06

Onderzeese internetkabels slecht beveiligd: ‘De kabels aanvallen is daardoor simpel’

Onderzeese internetkabels zijn op de zeebodem kwetsbaar voor sabotage. 97 procent van de wereldwijde communicatie loopt via deze onderzeese kabels. Toch liggen deze kabels al jaren onbeschermd op de zeebodem en zijn de plekken waar ze in Nederland aan land komen nauwelijks beveiligd. Een enorm risico, vinden techondernemer Alexander Klöpping en VVD-Europarlementariër Bart Groothuis, want na de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleiding groeien ook de zorgen over de veiligheid van de internetkabels.

“Vooralsnog hield niemand voor mogelijk dat iemand de kabels zou aanvallen, maar sinds Nord Stream zijn mensen daaraan gaan twijfelen,” zegt Klöpping aan tafel bij OP1. De ontploffingen bij Nord Stream 1 en 2 vonden plaats in de Oostzee. Zowel door 1 als 2 worden enorme hoeveelheden gas gepompt vanuit Rusland naar Noord-Europa. Rusland ontkent nog altijd iets te maken te hebben met de ontploffingen.

Net zoals bij de internetkabels, speelt ook bij deze gasleidingen bewaking een rol. “Doordat de beveiliging zo slecht is, is aanvallen daardoor simpel.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Von der Leyen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam in oktober na de Nord Stream-aanslag met plannen om de onderzeese infrastructuur van Europa beter te beschermen. Ze wil laten onderzoeken waar de zwakke punten zitten en mogelijk satellietbewaking gebruiken om bedreigingen te detecteren. Of dit voldoende is en of deze bewaking op tijd komt, betwijfelt Groothuis. “Rusland heeft een sabotageprogramma.”

LEES OOK: Meer geheime documenten gevonden bij Biden, nu bij hem thuis

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer