main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 december 2022 — 10:55

Oud en nieuw geen feest voor hulpverleners: ‘Typisch Nederlands, kap ermee’

Burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve is geweld tegen hulpverleners en ander wangedrag rond de jaarwisseling spuugzat. “Het is bizar dat iets dat een feest is, het grootste risico-evenement van het jaar is”, zegt de voorzitter van de taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Die taskforce, die vorig jaar het levenslicht zag, lanceerde deze week een campagne die geweld tegen hulpverleners rond de jaarwisseling een halt toe moet roepen. In een video vertellen familieleden van hulpverleners wat de jaarwisseling voor hun geliefden betekent. “Agenten kijken met een zekere stress naar de jaarwisseling. Dat is niet normaal. Onze dienders moeten veilig te werk kunnen gaan”, zegt Verhoeve. “Ook zij hebben een gezin, een warm nest, waar ze naar willen terugkeren.”

Volgens de burgervader van Gouda is er “een onderstroom die zich ruiger gedraagt en opeens raar gedrag gaat vertonen” tijdens de jaarwisseling. “Huisraad die je normaal naar de stort brengt wordt dan opeens op straat verbrand.”

Volgens hem grijpen mensen het feest aan om “het ventiel eraf te halen en de boosheid die er in de samenleving is te uiten door agressief gedrag te vertonen. Oud en nieuw is een soort omkeringsritueel geworden. Jeugdgroepen gaan de straat op en gaan matten met de ME. Dat is echt niet de bedoeling.”

Het is een typisch Nederlands fenomeen, zegt Verhoeve. “Laten we dat erkennen en tegen elkaar zeggen: kappen ermee.”

‘Ik ben extra scherp’

Agent Ronald Jaspers Focks voelt zich al in de weken voor de jaarwisseling onveiliger op straat. “In de aanloop naar oud en nieuw ben ik extra scherp. Ik heb gehoorbescherming in om mezelf fysiek te beveiligen, maar ik ben ook terughoudender bij het benaderen van groepen die vuurwerk afsteken.”

Onlangs werd hij op straat bekogeld met zwaar vuurwerk. “Er werden cobra’s afgestoken en één ging dicht bij mij af. Een cobra heeft de kracht van een handgranaat. Het doet zeer aan mijn oren en is echt gevaarlijk voor mijn gehoor en lichaam.”

Jaspers Focks roept mensen op zich te gedragen. “Ik blijf mijn werk met veel passie nog jaren doen, maar ook ik wil veilig en heelhuids thuiskomen bij mijn gezin.”

Strenger beleid

Verhoeve ziet dat steeds meer Nederlanders voorstander zijn van strenger vuurwerkbeleid. “De vanzelfsprekendheid om massaal vuurwerk af te steken was tien jaar geleden groter dan nu. Je ziet de trend in gemeenten, ook in Gouda, om afsteekzones aan te wijzen. Ook wordt de roep op een verkoopstop op consumentenvuurwerk groter.”

“Ik denk dat het een logische ontwikkeling is om op een gegeven moment te zeggen: mensen, vuurwerk is niet meer zo normaal als het lijkt. Laat staan dat je het gooit naar hulpverleners. Hulpverleners!”

Zwaar vuurwerk ‘explosief’

Hij pleit voor het bestempelen van zwaar illegaal vuurwerk als “explosieven” en roept Nederlanders op het niet af te steken. “Handen vliegen eraf en er komen zelfs mensen om het leven tijdens oud en nieuw”, zegt de burgemeester van Gouda.

Hij waarschuwt dat ook het brandgevaar door consumentenvuurwerk toeneemt. “Ik was gisteren bij een brandweerkazerne in Den Haag. Daar zijn alle vrijwilligers en werknemers ingeroosterd tijdens de jaarwisseling. Je kan zeggen: dat hoort erbij, maar ik vind het niet normaal. Het mag nooit normaal worden.”

LEES OOK: Man (24) in Ridderkerk overleden na ongeval met vuurwerk

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer