main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 december 2022 — 10:54

Wereld wacht in spanning op ‘belangrijke aankondiging’ van Vladimir Poetin

De ogen van de wereld zijn deze week gericht op het Kremlin vanwege “belangrijke aankondiging” van de Russische president Vladimir Poetin. Die zal hij doen tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Defensie, zegt de Russische staatstelevisie. Onduidelijk is wat Poetin zal zeggen en wanneer precies. Het aankondigen van vredesonderhandelingen door Moskou lijkt in ieder geval een droombeeld.

Bijna tien maanden na het begin van de jongste Russische invasie in Oekraïne achten waarnemers het wel mogelijk dat Poetin de verdere omschakeling van de Russische economie naar een oorlogseconomie gaat doordrukken, aangezien de Russische troepen problemen blijven hebben met de bevoorrading.

Door de aanhoudende moeilijkheden in de oorlog tegen Oekraïne heeft Poetin het onderwerp de afgelopen weken in het openbaar grotendeels gemeden. Ook de traditionele grote jaarlijkse persconferentie kort voor kerst werd afgelast.

Poetin zal komende week de jaarlijkse topvergadering van het ministerie van Defensie voorzitten. Een exacte datum voor de bijeenkomst is nog niet bekend. Tijdens een regeringsvergadering vorige week had Poetin al opgeroepen tot aanpassing van de bewapeningsplannen. Oekraïne vreest dat Poetin een nieuw offensief richting Kiev aankondigt.

Wit-Rusland

Poetin was maandag voor het eerst in drie jaar op bezoek bij zijn ambtsgenoot en bondgenoot uit Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko. Hij zei daar dat Rusland niet van plan is dat land of andere landen in te nemen. Rusland heeft volgens Poetin geen enkel belang bij het “absorberen” van zijn kleinere buur. Wel zijn “vijanden” er volgens de president op uit de integratie van Rusland met Belarus te stoppen.

In een eerste reactie noemen de Verenigde Staten de verklaring van Poetin het toppunt van ironie. De Russische president zegt dat hij geen landen wil absorberen terwijl hij uitgerekend nu probeert Oekraïne op te slorpen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington zal nauwlettend in de gaten houden of Belarus de Russen extra steun gaat bieden en eventueel “gepast” reageren.

Moskou lanceerde in februari zijn offensief tegen Oekraïne mede vanuit Belarus, dat niet direct militair is betrokken bij de oorlog. De regering in Kiev spreekt af en toe de vrees uit dat Rusland Belarus dwingt tot een actievere rol in Oekraïne, zeker nu het Russische leger nederlagen heeft geleden. De woordvoerder van het Kremlin deed de berichten af als “stomme en ongegronde verzinsels”.

‘Wit Rusland geannexeerd door Rusland’

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans is Wit-Rusland al een vazalstaat van Rusland. “Als je kijkt naar de afgelopen twee jaar is Wit-Rusland in feiten geannexeerd door Rusland, zonder dat er veel aandacht aan is gegeven”, zegt de liberaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wit-Rusland is Russisch buitengebied geworden.”

Brekelmans vindt het “zorgwekkend” dat Rusland troepen in Wit-Rusland heeft gestationeerd. “Het maakt Oekraïne kwetsbaarder, omdat ze een deel van de verdediging op Belarus moeten richten.” Hij hoopt dat Poetin “zich niet als een ezel twee keer aan dezelfde steen stoot” door weer een offensief richting Kiev vanuit Wit-Rusland te lanceren.

LEES OOK: Poetin: meer handel met andere partners tegen sancties


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer