main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Volodimir Zelenski, president van Oekraïne.
14 november 2022 — 15:46

Zelenski noemt herovering Cherson begin van einde van oorlog: ‘Wij zijn klaar voor vrede’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft maandag troepen toegesproken in de stad Cherson. Het was het eerste bezoek van Zelenski aan de zuidelijke stad sinds deze vorige week werd bevrijd door Oekraïense troepen.

“We gaan vooruit”, zei de president tegen militairen op het belangrijkste plein in Cherson. De herovering van de stad markeert volgens hem het begin van het einde van de oorlog. “We zijn klaar voor vrede, vrede voor ons hele land.” Zelenski bedankte de NAVO en andere bondgenoten voor hun steun. Hij zei dat de levering van Amerikaanse Himars-raketsystemen een groot verschil heeft gemaakt voor Oekraïne.

Slag om Cherson

Rusland nam Cherson in het begin van de oorlog in. Moskou besloot vorige week zijn militairen in Cherson en het omliggende gebied terug te trekken, nadat het tienduizenden inwoners had verplaatst naar andere delen onder zijn controle. Moskou spreekt van evacuaties, maar volgens Oekraïne gaat het om deportaties. Voor Rusland geldt het verlies van Cherson als zijn grootste nederlaag sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief in augustus.

Volgens Zelenski betaalt Oekraïne een “hoge prijs” voor zijn overwinningen, verwijzend naar de vele doden en gewonden die in de bijna negen maanden durende oorlog zijn gevallen. Zijn bezoek aan Cherson duurde ongeveer 30 minuten. Hij zong er het Oekraïense volkslied toen de nationale vlag werd gehesen. In de omgeving is het nog altijd onrustig. Voor en na zijn toespraak werden beschietingen en explosies gehoord.

Cherson telde voor de oorlog 280.000 inwoners, nu zijn het er nog maar ongeveer 80.000. In de stad is een tekort aan onder meer voedsel, drinkwater, medicijnen en stroom. Cherson heeft maandag zijn eerste humanitaire konvooi van de Verenigde Naties ontvangen. Naast levensmiddelen zijn ook bijvoorbeeld dekens, lampen en beddengoed geleverd.

Kremlin

Het Kremlin verklaarde na Zelenski’s bezoek dat Cherson nog altijd Russisch is. De bezette delen van de gelijknamige regio werden eind september door Rusland geannexeerd, net als die van Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Dat gebeurde na schijnreferenda over inlijving door Rusland. De Russische president Vladimir Poetin zei toen dat de vier regio’s “voor altijd” bij Rusland horen.

LEES OOK: Britse minister: verlies Cherson zal Russen doen twijfelen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer