main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 oktober 2022 — 10:04

ECB denkt aan verdere maatregelen om inflatie in toom te houden

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert vandaag over het mogelijk nog verder verhogen van de rente. Of het de koopkracht van de burger ten goede komt is nog maar de vraag.

De renteverhoging houdt in dat geld lenen duurder wordt. De rente die de ECB dan vaststelt werkt uiteindelijk ook door in bijvoorbeeld spaartarieven of hypotheekrente. Het werkt ook door in rente die bedrijven betalen en dat heeft weer invloed op het investeringsklimaat.

Inflatie in toom houden

Een van de taken van de ECB is dat zij waakt over de stabiliteit van de euro. Dat betekent dat de bank ervoor moet zorgen dat de inflatie niet te hard oploopt. “Idealiter ligt die zo rond of op de 2 procent”, zegt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De angst bij vooral politici is dat de ECB te veel stappen zet en daarmee de economie te ver afkoelt.”

Met als gevolg dat “die lichte recessie waar nu sprake van zou zijn, ook zwaarder kan worden”.

Hoge inflatie door energieprijzen

Er is nogal een verschil in inflatiecijfers. In Nederland lag die in september op 14,5 procent. De inflatie van de eurozone bleef net onder de tien procent hangen (9,9). Dat het inflatiecijfer in Nederland zo veel hoger ligt heeft volgens Dohmen te maken met de energieprijzen en omdat Nederland afhankelijker is van gas dan andere landen in Europa.

De gasprijzen zijn inmiddels weer flink gedaald, maar die liggen nog altijd vele malen hoger dan voor de oorlog. Zodra de prijzen weer stabiliseren, zal je zien dat de inflatie daalt, zegt Dohmen. “Dat betekent niet dat de prijzen ook omlaag gaan.”

Verdere maatregelen

Anderhalve maand geleden voerde de ECB de grootste renteverhoging van afgelopen 20 jaar in, met 0,75 procentpunt. Die maatregel heeft wel geholpen, maar vooralsnog onvoldoende. “De verwachting is dat er meer stappen nodig zullen zijn”, zegt Dohmen.

Het is namelijk zo dat het consumentenvertrouwen heel erg laag is. Dat komt doordat consumenten hun koopkracht – door de aanhoudende hoge inflatie – zien verdampen en derhalve de hand op de knip houden. Dat is ook te zien aan de pakhuizen, die voor veel bedrijven steeds voller raken. “Daaruit kun je twee dingen afleiden”, zegt de financieel journalist. “Enerzijds dat consumenten minder kopen en dat is een indicatie dat wij richting een recessie gaan.” Anderzijds, als de pakhuizen vol zitten, moeten zij van hun producten af. “En dan kunnen de prijzen wellicht gaan dalen.”

Situatie in Oekraïne

De inflatie, de hoge energieprijzen, daling van koopkracht; het wordt allemaal grotendeels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, waar in Nederland nog altijd steun voor is.

Dat creëert volgens Dohmen ook een gekke situatie voor regeringen in heel Europa. Aan de ene kant is er de wil om huishoudens te compenseren in hun koopkracht, maar aan de andere kant waarschuwen economen om daar voorzichtig mee te zijn. “Omdat het de inflatie verder kan aanjagen”, verklaart Dohmen.

Hoe dan ook is het “alles overstijgende belang” voor regeringen dat er draagvlak blijft bestaan voor de moeilijke situatie waarin Europa zit: “Oekraïne overeind houden.” En eigenlijk kan een regering “begrijpelijke klachten van mensen dat zij niet rond kunnen komen niet gebruiken”. Het maakt het volgens Dohmen wel verdedigbaar dat overheden geld geven aan burgers, ook al is het economisch onverstandig. “Ook om te zorgen dat het front gesloten blijft.”

LEES OOK: Inflatie Nederland volgens IMF langer erg hoog, groei stokt bijna

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer