main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2022 — 11:45

Werknemers steeds vaker overspannen thuis, ook politici lijden eronder

Steeds meer werknemers raken overspannen en zitten thuis. Dat probleem komt bovenop de nijpende personeelstekorten en het grote ziekteverzuim onder de nieuwe coronagolf. Bedrijfsartsen vrezen voor een domino-effect, schrijft De Telegraaf.

Met minder mensen, meer doen. Dat is voornamelijk de oorzaak dat veel werknemers overspannen raken. Daardoor komen nog meer mensen thuis te zitten, met als gevolg dat minder werknemers nóg meer werk op hun bordje krijgen. Vandaar dus het domino-effect waar de bedrijfsartsen over spreken.

Het valt arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare vooral op dat er steeds meer ziekteverzuim is vanwege psychische klachten. Dat aantal is dit jaar met 12 procent gestegen in vergelijking met 2019, voor de pandemie.

Reden van verzuim

Verhoogde stressniveaus, overspanning of burn-outklachten zijn vaak de oorzaak het verzuim. Vooral werknemers tussen de 25 en 34 jaar komen na enige tijd terecht bij de bedrijfsarts met zulke klachten. “Met meer coronagevallen en de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben werkenden minder de mogelijkheid om te herstellen van het werk”, verklaart directeur medische zaken bij HumanCapitalCare Jurriaan Penders tegen de krant.

Voor veel ondernemers kan oplopend verzuim cruciale gevolgen hebben. In een bedrijf waar bijvoorbeeld tien mensen werkzaam zijn kan het al snel te krap worden als er twee mensen ziek uitvallen. Want wat als nummer drie of vier ook uitvallen door de extra werkdruk? Dan moet de eigenaar in het ergste geval ervoor kiezen zijn zaak tijdelijk te sluiten, met alle gevolgen van dien.

Kamerleden overspannen

Ook de nodige Kamerleden raken overspannen. Zo maakte VVD-Kamerlid recent bekend dat zij stopt met haar werkzaamheden vanwege een burn-out. Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand is vanwege dezelfde problemen ook tijdelijk niet meer te zien in de Tweede Kamer. De vele taken en de hoge verwachtingen waar politici mee te maken hebben kunnen daar mogelijk een oorzaak van zijn.

Ook de haat die bewindslieden over zich heen krijgen op sociale media zorgt voor een verziekte werksfeer en kan tevens leiden tot overspanning en stress. “Je probeert zoveel mogelijk je ogen daarvoor te sluiten, maar ik denk dat iedereen liegt die zegt dat het niks met je doet”, zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet daarover deze week in Op1.

“Ik vond het herkenbaar”, reageert Tweede Kamerlid D66 Hanneke van der Werf bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Door de combinatie van mentale druk, de spanningen die daarbij komen kijken en de lastige keuzes die politici moeten maken welke taken en vraagstukken zij wel of niet oppakken “zorgt ervoor dat je je opgejaagd kan voelen”, zegt ze.

LEES OOK: ‘Dieptepunt’ bij politie: tekort aan ruim 1600 agenten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer