main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2022 — 10:50

Brengt ‘grote onenigheid’ tussen Duitsland en Frankrijk de Europese gasplannen aan het wankelen?

In Brussel komt vandaag de EU-top bijeen om te praten over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Europa. De leiders van de 27 lidstaten kijken naar de mogelijkheid voor een Europees prijsplafond en het gezamenlijk inkopen van gas, om zo de energiecrisis de kop in te drukken.

Een Europees prijsplafond invoeren voor gas wordt nog een hele zware kluif, omdat daar “absoluut geen eenheid over is”, weet diplomatiedeskundige Robert van de Roer, te gast bij Goedemorgen Nederland. Iets meer dan de helft van de lidstaten is voor, waar bijvoorbeeld Nederland en Duitsland tegen deze regeling zijn.

Het gaat de tegenstanders vooral om de leveringszekerheid. Met het invoeren van een prijsplafond duw je mogelijk gasproducenten richting andere continenten. De leveranciers willen immers tegen de beste prijs verkopen en slaan Europa dan over, met als gevolg dat de Europese gasopslagen leeg blijven.

‘Grote onenigheid’ Frankrijk en Duitsland

Hierover is ook “grote onenigheid” tussen Duitsland en Frankrijk. “Duitsland krijgt al langer kritiek dat het op gebied van energie soleert”, zegt de diplomatiedeskundige. Zo heeft Duitsland recent een pakket van 200 miljard euro vrijgemaakt voor de eigen bevolking, zonder overleg andere EU-lidstaten.

Dat zat Frankrijk niet helemaal lekker, omdat die investering ervoor zorgt dat de interne markt verstoord raakt. “Dat heeft allemaal voor spanningen gezorgd”, zegt Van de Roer. “En dat Scholz (bondskanselier Duitsland, red.) binnenkort met een handelsdelegatie naar China gaat zorgt ook voor irritatie.” Met andere woorden: eenheid is ver te zoeken en “dat zal je vandaag terugzien”.

Gezamenlijk gas inkopen

Een Europees prijsplafond lijkt moeilijk realiseerbaar, maar gezamenlijk gas inkopen bij bijvoorbeeld Noorwegen en de Verenigde Staten, lijkt er wel te komen. “Dat is vrij concreet en gaat er komen.” Vooral met als doel de gasvoorraad voor volgend jaar op peil te houden, zegt Van de Roer.

Ook de vraag of je burgers en bedrijven kunt verplichten tot minder energie- en gasverbruik ligt in Brussel op tafel. Daarnaast worden er nog een hoop andere ideeën besproken, maar “of dit allemaal nu opgelost gaat worden is onduidelijk”.

Staat van beleg Poetin

De door Rusland illegaal geannexeerde regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja krijgen vanaf vandaag te maken met de staat van beleg, zoals Vladimir Poetin gisteren aankondigde. Dat wil zeggen dat er sprake is van een militaire noodtoestand in die gebieden.

Volgens Van de Roer is dit “een teken dat Poetin in het nauw zit”. Vooral ook het binnenslands verhogen van de alertheid met extra maatregelen noemt de diplomatiedeskundige opmerkelijk. “Het lijkt erop dat hij de greep op zijn eigen bevolking wil houden.”

LEES OOK: Europarlementariër De Lange (CDA) niet tegen gas uit Qatar: ‘Mogelijk nodig voor verwarmen ziekenhuizen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer

Oud-senator Otten: ‘Nu wel klaar met de burn-out van Omtzigt, wees een leider’

Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…

Lees meer

Schippers neemt afscheid van de senaat: ‘Ze was er toch al nooit’

Dat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…

Lees meer

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer