main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2022 — 08:07

Haast geboden bij asielwet: hoe staat het ervoor?

Is de kogel nu wel of niet door de kerk bij de VVD over de veelbesproken asielwet? Met name het puntje dwang ligt niet alle liberalen even lekker. Al schrijft De Telegraaf dat binnen de coalitiepartij akkoord is over de asielwet.

Bronnen melden aan de krant dat de VVD kan leven met het feit dat weigergemeenten gedwongen kunnen worden hun steentje bij te dragen aan asielopvang. De VVD wilde hier oorspronkelijk niet in mee, maar zou dus zijn bezweken onder de druk van D66, CDA en ChristenUnie.

Komende dagen zitten fractievoorzitters met elkaar om tafel om uiterlijk vrijdag de laatste klap te geven op de asielwet. Verwachting is dat er weinig zal veranderen en dat er aan ‘spreiden en verleiden’ – wat inhoudt dat opvangplaatsen verplicht moeten worden geleverd – niet gesleuteld zal worden.

Er is overigens wel haast geboden bij het tot elkaar komen voor de asielwet. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil namelijk dat de nieuwe wet op 1 januari inwerking treedt. Alvorens dat mogelijk moeten er eerst nog een handjevol procedures doorlopen worden. Zoals akkoord over het wetsvoorstel in zowel de Eerste- als de Tweede Kamer.

Ontevredenheid burgemeesters

Er is ook gesteggel bij de burgemeesters onderling. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, is het devies, maar in praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Tot ergernis van onder andere de burgervader van Vlaardingen Bert Wijbenga. Hij zei bij Op1 dat gemeenten die zich inzetten voor asielopvang “ook willen zien dat hun buren dat doen”.

Tekst gaat verder onder de tweet.

 

Er moet volgens Wijbenga “druk op de ketel dat asielzoekers verdeeld worden over het land en dat wij de lasten met elkaar goed verdelen”. Wijbenga pleit ervoor dat gemeentes, die niet meewerken, met naam en toename genoemd moeten worden en “dat wij die een zet geven”.

Veel discussie

Veel belangrijke dossiers, zoals de asielwet maar ook de stikstofplannen, blijven maar op de plank liggen. Definitieve afspraken blijven deels uit. “Dat heeft te maken met problemen die de afgelopen tien jaar geleidelijk aan hebben opgestapeld en die partijen gedeeltelijk voor zich uitschuiven”, verklaart econoom Coen Teulings bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Van der Burg: verbeteren asielopvang wordt een enorme uitdaging

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer