Einde oorlog lang niet in zicht: dit is waarom Poetin voorlopig niet opgeeft
Het lijkt er niet op dat Oekraïne en Rusland binnenkort de strijdbijl begraven. Voor de Russische president Vladimir Poetin zou vrede sluiten nog meer gezichtsverlies betekenen. Tegelijkertijd geeft zijn Oekraïense evenknie Volodimir Zelenski aan dat hij pas stopt als zijn land volledig is terugveroverd. “De oorlog gaat nog wel even duren”, erkent kolonel Han Bouwmeester, te gast bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Poetin heeft met interne aangelegenheden te maken, zoals de hardliners die over zijn schouder meekijken.” Denk aan de voorzitter van de Veiligheidsraad Nikolaj Patroesjev of de directeur van de Russische spionnendienst FSB Alexander Bortnikov. “Die willen niet van wijken weten”, vertelt Bouwmeester.
Die hardliners hebben veel invloed op de beslissingen van Poetin, bijvoorbeeld uitend in het bericht dat Poetin ervoor kiest het uit te vechten op het slagveld. Ofwel: de vergeldingsactie op burgerdoelen na de Oekraïense aanval op de Krimbrug.
Mobilisatie Rusland
Een andere reden dat Poetin voorlopig niet opgeeft is dat het Russische leger “meter voor meter” terrein wint bij Bakhmut en Donetsk, in de Donbas-regio. “Zolang daar kleine successen geboekt zijn zal Poetin zich daaraan blijven vasthouden.”
Dan is er nog de ‘gedeeltelijke’ mobilisatie van Rusland. Waarbij zo’n 300.000 extra mensen naar het front worden gestuurd. Volgens Bouwmeester zijn daar “heel wisselende beelden over”, betreft de status van de mobilisatie. “Rusland brengt naar buiten dat dit heel vlotjes verloopt.” Maar in de realiteit zorgt lokale bureaucratie voor flinke vertraging. Daarnaast schijnt het ook zo te zijn dat er allerlei Russische mannen zonder die zich hebben aangemeld zonder enige militaire ervaring op pad worden gestuurd. “Het is gewoon chaotisch”, vat Bouwmeester samen.
Aziatische landen
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei gisteren open te staan voor onderhandelingen, als reactie op de Amerikaanse president Joe Biden die afgelopen weekend zei er alles aan te willen doen om in contact te komen met Rusland. Op zijn beurt liet het Kremlin weer weten nog geen serieuze aanbieding te hebben gehad.
Dat Lavrov zegt open te staan voor onderhandelingen is “om duidelijk te maken dat hij ook te maken heeft met andere landen dan het Westen”, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. “Het is een gebaar richting landen als China en India.” Rosenthal, die Lavrov persoonlijk kent, noemt zijn voormalig ambtsgenoot een “gewiekste speler die precies weet wat wanneer hij wat moet zeggen”.
Met andere woorden “probeert hij duidelijk te maken dat zijn land niet geïsoleerd is en dat zij openstaan voor onderhandelingen”. Dat dit voorlopig geen realiteit lijkt te zijn, gezien “de ingegraven posities van zowel Oekraïne als Rusland”, is volgens Rosenthal een heel ander verhaal.
Bouwmeester voegt toe: “We kijken altijd vanuit Westers perspectief naar dit conflict, maar er zijn legio landen in Afrika en Azië die zich achter Rusland scharen.”
Turkije ziet heil in vredesonderhandelingen
Vanuit het perspectief van Turkije zijn vredesonderhandelingen hoe dan ook wel mogelijk. Toch apart, aangezien Rusland en Oekraïne daar absoluut niets van willen weten. “Turkije wil zichzelf in een bijzondere positie manoeuvreren”, verklaart Bouwmeester.
Eigenlijk heeft Turkije dat ook. Enerzijds is het lid van de NAVO en kan het een brug slaan richting het Westen. Aan de andere kant hebben de Turken altijd een goed partnerschap gehad met Rusland. Desalniettemin heeft president Recep Erdoğan zich duidelijk gekeerd tegen de annexatie van de Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson.
Dat geeft de indruk dat Erdoğan ook anti-Poetin is en dat lijkt hij met vredesonderhandelingen te willen herstellen. “Laten we hopen dat dit kans van slagen heeft”, besluit Bouwmeester.
LEES OOK: Oekraïners krijgen waarschuwingsbericht na bommenregen: ‘Breng uzelf in veiligheid’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans vindt dat premier Dick Schoof heeft gefaald als voorzitter van de ministerraad. “Wat heeft Schoof maandag in hemelsnaam gedaan? Het…
Lees meerMinister van Asiel en Migratie Marjolein Faber heeft de uitspraak gedaan dat antisemitisme “in de genen” van Marokkanen zit. Dat zeggen meerdere bronnen uit de…
Lees meerHet kabinet scheerde langs de rand van de afgrond, maar het is toch tot een akkoord gekomen en kan door. Dat is de uitkomst na…
Lees meerKoning Willem-Alexander heeft staatssecretaris Nora Achahbar (Financiën) ontslag verleend, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. “De Koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, op de…
Lees meerNiemand zit meer vast na de pro-Palestijnse demonstratie op de Dam in Amsterdam, waarbij woensdagavond 281 mensen werden aangehouden. Een woordvoerder van de politie zegt…
Lees meerDe politie heeft een 16-jarige verdachte aangehouden op verdenking van het gooien van een explosief naar een tram afgelopen maandag op Plein ’40-’45 in Amsterdam-West,…
Lees meerZon, wind en zand staan centraal in het derde seizoen van Stand van Nederland – Koplopers, hét WNL-programma over baanbrekende Nederlandse innovaties op het gebied…
Lees meerBokslegende Mike Tyson (58) stapt vrijdagavond weer de ring in om het op te nemen tegen de 27-jarige influencer Jake Paul. Het grootste gevecht van…
Lees meerStaatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen, NSC) stapt uit het kabinet uit onvrede over uitspraken van kabinetsleden over mensen met een migratieachtergrond. Dat melden ingewijden na een…
Lees meerD66-buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte betwijfelt of de Amerikaanse inlichtingendiensten straks nog te vertrouwen zijn, nu Tulsi Gabbard door Donald Trump is genomineerd als chef van de…
Lees meerHet Nederlandse zorgstelsel is in gevaar. Gewetenloze criminelen maken misbruik van hulpbehoevende mensen. Hoe redden we de zorg uit handen van misdadigers? In Stand van…
Lees meerOngewild werd Mauro Manuel dertien jaar geleden een landelijke bekendheid. Manuel moest terug naar thuisland Angola, terwijl hij inmiddels geworteld was in de Nederlandse samenleving. …
Lees meerDe driedelige dramaserie ‘De Toeslagenaffaire’ vertelt het verhaal van het grootste politieke schandaal van de afgelopen jaren. Tv-recensent Angela de Jong benadrukt de verantwoordelijkheid die…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders reist in december af naar Israël en gaat op bezoek bij een ‘extremistische kolonist’, schrijft NRC. Hiermee druist Wilders opnieuw in tegen…
Lees meerHet is vrijdag de Dag van de Ondernemer. Op deze dag wordt extra aandacht geschonken aan het belang van ondernemers in Nederland. Jacco Vonhof, voorzitter…
Lees meer