main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 4 oktober 2022 — 13:03

Minister Ernst Kuipers: we zitten in begin van nieuwe coronagolf

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zitten we aan het begin van een nieuwe coronagolf. “Van deze stijging kun je niet zeggen dat het een piek is van een of twee dagen waarna het aantal besmettingen weer daalt”, aldus Kuipers in het NPO Radio 1-programma Sven op 1. Hij durft niet te voorspellen hoe de golf eruit zal zien en hoe lang die aanhoudt.

De bewindsman doelt op de stijging van het aantal coronabesmettingen van 70 procent de afgelopen week. Ook werden er de afgelopen dagen 145 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Modeleur Marino van Zelst waarschuwt dat als deze trend zich doorzet aan het einde van deze week per dag zo’n tweehonderd mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Kuipers spreekt van een “evidente stijging”, maar is niet verrast. Zijn ministerie had een nieuwe golf voor het najaar al voorspeld, zegt hij. “Nu moeten we ervoor zorgen dat we mensen kunnen opvangen en aan preventie doen, bijvoorbeeld door opnieuw herhaalprikken aan te bieden. Ook moeten we de zorgcapaciteit op orde hebben. Dat betekent zoveel mogelijk patiënten buiten het ziekenhuis opvangen als ze wat ernstiger ziek zijn. Tegelijkertijd moet de maatschappij zo normaal mogelijk doordraaien”, vindt de minister.

Klaar voor nieuwe golf

Volgens Kuipers is Nederland klaar voor de nieuwe golf “als het gaat om het testen, het monitoren van nieuwe varianten van het virus en de herhaalprikronden”. Deze week krijgen grote aantallen mensen van zestig jaar en ouder een uitnodiging, evenals mensen jonger dan zestig met een kwetsbare gezondheid.

Maar als er nieuwe coronamaatregelen vanuit Den Haag nodig zijn, is daar nu nog geen wettelijk kader voor, weet Kuipers. De Wet publieke gezondheid ligt ter beoordeling bij de Tweede Kamer. “Je wil zoveel mogelijk wegblijven bij maatregelen vanuit de overheid. Maar als dat toch nodig is kan dat nu alleen met een noodverordening, zoals tijdens de eerste coronagolf het geval was.”

LEES OOK: Ministers Kuipers en Van Gennip hebben aangifte gedaan tegen FVD’er Van Houwelingen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer