main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 10:45

‘China gaat Rusland niet militair steunen, maar machtsblok bedreiging voor Westen’

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese evenknie Xi Jinping treffen elkaar vandaag in Oezbekistan waar wordt gesproken over de oorlog in Oekraïne en de kwestie Taiwan. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans denkt niet dat Peking Moskou militair gaat steunen, maar waarschuwt wel voor een vriendschap die ogenschijnlijk steeds hechter wordt.

De ontmoeting tussen Poetin en Xi wordt hun eerste sinds Rusland Oekraïne in februari binnenviel. “Ik verwacht niet dat China militaire steun aan Poetin gaat verlenen, omdat China bang is voor de sancties van het Westen die dan zullen volgen”, duidt Brekelmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De economische situatie in China ziet er op dit moment niet rooskleurig uit vanwege strenge coronamaatregelen, vertelt de VVD’er. “En Xi wil in oktober verkozen worden, dus is hij gebaat bij stabiliteit. Westerse sancties tegen China kan hij echt niet gebruiken.”

Brekelmans denkt dus niet dat het Westen hoeft te vrezen voor militaire steun van China aan Rusland. Iets waar Poetin ook niet openlijk om zal verzoeken om zo een eventuele afwijzing en gezichtsverlies te voorkomen, denkt de liberaal. Maar “we zien wel dat de vriendschap tussen beide landen de afgelopen jaren enorm is versterkt en dat ze een gezamenlijk blok tegen het Westen aan het vormen zijn”.

Xi Jinping sprak in februari over “een grenzeloze vriendschap” tussen China en Rusland. “Ik ben benieuwd in welke mate Xi Jinping toenadering tot Poetin zoekt”, zegt Brekelmans.

Economische samenwerking

En hoewel Xi Jinping dan mogelijk geen militaire steun gaat leveren aan Poetin, zijn er andere manieren waarop de Chinezen Moskou kunnen steunen. Brekelmans: “Poetin levert op dit moment minder goederen en olie en gas aan het Westen.” Rusland zoekt dus een nieuwe koper. “China vormt een alternatief en kan inspringen.”

Brekelmans vervolgt: “Ze kunnen dus de economische banden aanhalen. Er zal ook gesproken worden over een gaspijpleiding van Siberië naar China. Dat soort zaken kan Poetin als een groot succes verkopen.”

Die nieuwe gaspijpleiding moet ervoor zorgen dat Rusland meer gas kan exporteren naar China, zegt directeur van Gastechnologie TNO René Peters. “De toevoer van olie van Rusland naar China kan relatief eenvoudig worden opgeschaald, want olie wordt via schepen vervoerd. Maar voor gas is het lastiger, daarvoor is een pijpleiding nodig.”

Op dit moment kan Rusland ten opzichte van de gastoevoer naar Europa relatief weinig gas leveren aan China. Peters: “Er is nu een project opgestart om die leveringscapaciteit naar China te vergroten. Het is nu nog niet zo dat China even snel kan inspringen in het gat dat Europa heeft laten liggen.”

Europa kan weinig doen tegen steun in financiële vorm door China aan Rusland, zegt Brekelmans. “Wij kunnen niet tegen China zeggen dat ze geen gas van Rusland mogen afnemen, terwijl wij dat zelf ook nog doen. Dat zou wel heel erg hypocriet zijn.” Pas als China Rusland militair zou steunen, volgen Westerse sancties, benadrukt hij.

Blok tegen Westen

In Oezbekistan komen niet alleen Poetin en Xi Jinping samen, het gaat een tweedaagse regionale top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Samarkand. Er vinden ook ontmoetingen plaats met andere landen, zoals Pakistan en India. Ook de Turkse president Recep Erdoğan wordt verwacht. Het Kremlin presenteert de SSO als een geloofwaardig alternatief voor organisaties die worden gedomineerd door westerse landen.

Brekelmans: “China wil zijn invloed in die regio vergroten. Het is interessant om te zien of die landen, die samen goed zijn voor 40 procent van de wereldbevolking, eenheid gaan uitstralen tegen het Westen. In dat geval hebben we een enorm probleem.”

‘Afhankelijkheid verkleinen’

Brekelmans pleit voor minder afhankelijkheid van Europa van China en Rusland. “We hebben gezien hoe afhankelijk we zijn van Rusland en hoe kwetsbaar ons dat maakt. Diezelfde kwetsbaarheid hebben we ook ten opzichte van China en die is zelfs nog ingewikkelder. Op het moment dat China Taiwan zou aanvallen, zouden de consequenties voor Europa nog groter zijn dan nu het geval is met de inval van Rusland in Oekraïne.”

Europa moet “die afhankelijkheid afbouwen. Dat is wat mij betreft de grootste prioriteit in het buitenlandbeleid voor de komende jaren”, aldus Brekelmans.

LEES OOK: Ursula von der Leyen benadrukt dat sancties tegen Rusland blijven staan: ‘Dan zal pijn in portemonnee gecompenseerd moeten worden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer