main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 08:37

Onderwijs slaat alarm over kaalslag in het openbaar vervoer: ‘Desastreus voor studenten en medewerkers’

Na provincies en gemeenten trekken nu universiteiten, studenten en mbo’s ook aan de bel over de kaalslag die dreigt in het openbaar vervoer nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders moeten hun dienstregeling met 20 tot wel 30 procent inperken. Dat schrijft het AD. “Een dergelijke verschraling van het ov is desastreus voor studenten en onze medewerkers”, zegt bestuurder professor Wim van den Doel namens de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sinds 2020 ontvingen NS en regionale vervoerders miljarden euro’s van de overheid. Dit om toch een fatsoenlijke dienstregeling te kunnen rijden, ondanks het feit dat er zo’n 50 procent minder reizigers gebruikmaakten van het ov. Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, wil het kabinet de steun na dit jaar echter stopzetten. Daarbij roept staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) zich op een recente prognose. Daaruit blijkt dat reizigersaantallen voor trein, bus, tram en metro volgend jaar weer bijna het niveau van voor corona zullen bereiken. Maar volgens vervoersbedrijven is die verwachting véél te optimistisch.

Bereikbaarheid scholen in het geding

Het onderwijs vreest voor de bereikbaarheid van scholen. Studenten wonen vanwege de grote woningnood namelijk vaker thuis dan tien tot twintig jaar geleden. Zij kunnen dus niet altijd op de fiets naar school. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept het kabinet dan ook om het openbaar vervoer in 2023 en daarna te blijven steunen.

Volgens de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam is kwalitatief openbaar vervoer niet alleen belangrijk voor de instellingen, studenten en medewerkers. Uiteindelijk heeft een slechte bereikbaarheid ook invloed op de Nederlandse innovatiekracht, en daarmee de economie, stellen zij. De universiteiten krijgen bijval van het Rotterdamse Albeda College.

‘Dan zat er kennelijk al iets mis’

Morgen is in de Tweede Kamer een speciale hoorzitting. Daarin kunnen vervoerders en belangenclubs hun zorgen uiten. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, te gast in Goedemorgen Nederland, geeft aan dat er in ieder geval gekeken moet worden naar “waar de schoen precies wringt”. Hij noemt het apart dat het “ineens wegvallen van coronasteun” aanleiding geeft tot deze problemen. “Dan zat er kennelijk al iets mis”, zegt hij.

“Dus kijk vooral hoe je die dienstverlening op een goede manier intact kan houden. En waak ook voor een kaalslag in het landelijk gebied”, beklemtoont hij. “Dat is nog steeds vaker aan de orde. Dat het in dichtbevolkte gebieden vaak goed gaat, maar juist in wat dunner bevolkte gebieden zie je vaak dat de prijs wordt betaald.”

LEES OOK: ‘Bouw van duizenden woningen moet gepaard gaan met uitbreiding openbaar vervoer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer