Voorzitter Deltalinqs: Nieuwe uithalerswet zorgt vooralsnog niet voor toename van geweld op containerterminals
De nieuwe uithalerswet die in januari is ingegaan is niet dé oplossing om uithalers te weren. Dat zegt strafrechtadvocaat Kim Kuster in Stand van Nederland op NPO Radio 1. Uithalers zijn criminelen die in havens uit containers drugs halen.
Sinds januari is er een nieuwe uithalerswet waardoor je maximaal een jaar of zelfs twee jaar straf kunt krijgen. De nieuwe wet is na een proces van twee jaar aangenomen. Voorheen kregen uithalers als ze gepakt werden een boete van 95 euro. “Uithalers werden dan veroordeeld onder de Opiumwet en dat is lastig aan te tonen dat hun aanwezigheid op het terrein iets te maken had met drugs. Met de nieuwe wet worden uithalers puur veroordeeld op het feit dat ze zich onbevoegd op een haventerrein bevinden.”
‘Beter dan wat het was’
Victor van der Chijs, voorzitter Deltalinqs, is positiever over de nieuwe wet. “Het is beter dan wat het was”, zegt hij. “Het is voor een containerterminal een drama. Je weet niet wat je tegenkomt, en of die jongens gewapend zijn.”
Van der Chijs wil meer gaan investeren met het doel personeel weerbaarder te maken tegen dergelijke ontmoetingen. “Wat wij proberen is er voor te zorgen dat mensen op die containerhavens veilig hun werk kunnen blijven doen, en dat ze integer kunnen blijven”, legt hij uit. “Medewerkers van containerhavens worden met enige regelmaat aangesproken terwijl ze staan te tanken. Maar ze staan ook wel eens aan een huisdeur met de mededeling: we weten waar jouw kind op school zit”, vertelt de voorzitter. “Dat vinden mensen niet fijn, dat kan ik je vertellen.”
Dit valt onder meer te voorkomen door te zorgen dat je als medewerker niet herkenbaar bent. “Ook hebben we een zogenaamde trainingscontainer waar medewerkers van de havenbedrijven door middel van virtual reality, maar ook door rollenspellen met professionele acteurs, leren om te gaan met dit soort situaties.”
‘Uithalerswet leidt (nog) niet tot meer geweld’
Het is moeilijk om vast te stellen of de nieuwe uithalerswet effectief is, zegt Van der Chijs. “Het jaar is nog niet zo heel oud. Vorig jaar waren er 400 aanhoudingen. Dat waren geen 400 verschillende mensen, dat waren 190 personen”, legt hij uit. “We zien dat het aantal mensen dat is aangehouden ietsje minder is dan vorig jaar, maar niet substantieel. Maar als je nagaat: het verschil tussen vorig jaar en het jaar daarvoor is dat er in die laatste 70 procent toename was. Dus in dat opzicht denk ik dat je kan zeggen dat je de boel een beetje hebt dichtgezet.”
Verder werd er ook gevreesd dat de zwaardere straffen voor de uithalers zouden leiden tot meer geweld. “En dat zien we in ieder geval – nog – niet, en dat is fijn.”
Het blijft de vraag of dat celstraf bij deze – vaak jonge – jongens wel helpt. “Ik denk niet dat celstraf opleggen dé oplossing is in deze. Het pakt het probleem alsnog niet aan,” zegt Kusters. De advocaat zegt dat ook naar de havenbedrijven zelf moet worden gekeken. “In de meeste dossiers is er sprake van een ingang van binnenuit. Ook dat moet worden aangepakt.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meer