main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2022 — 11:14

Voorjaarsnota gelekt: Defensie krijgt 2,4 miljard, flinke bezuiniging op klimaat- en stikstoffonds

Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij. Dat blijkt uit de gelekte Voorjaarsnota van het kabinet. Om dat te realiseren wordt er flink gesneden in het klimaat- en stikstoffonds. Het mes gaat ook in het nationaal groeifonds, ofwel: het Wopke/Wiebes-fonds.

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gingen de afgelopen weken langs bij de oppositiepartijen om steun te vinden voor de vernieuwde Voorjaarsnota. Deze moest nodig herzien worden, onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne, de inflatie en het spaartaks-echec. De eisen die oppositiepartijen stelden waren vaar peperduur of lagen mijlenver weg van de coalitieplannen. De coalitie werkte om die reden een eigen pakket uit. De definitieve versie hiervan moet nog verschijnen.

Extra geld naar Defensie

De roep vanuit de Tweede Kamer om meer te investeren in Defensie klonk nadrukkelijk. Al helemaal sinds het toenemende dreigen van de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne.

Het sein hiervoor lijkt nu op groen te staan. Naar verluidt kan minister van Defensie Kajsa Ollongren een financiële impuls van 2,4 miljard verwachten. Het is daarbij de bedoeling dat Nederland dichter op de NAVO-norm komt te zitten. Die vraag lidstaten om minstens 2 procent van hun economie in Defensie te investeren.

Bezuinigingen

Waar aan de ene kant geïnvesteerd wordt, moet er aan de andere kant gesneden worden in de budgetten. Hoewel het kabinet er niet op staat te springen, wordt er toch 2,2 miljard bezuinigd op het klimaat- en stikstoffonds. De coalitie wil nog altijd de klimaatdoelen halen, melden Haagse ingewijden aan De Telegraaf, maar dus met minder financiële middelen.

Ook wil het kabinet het verhogen van het minimumloon met 7,5 procent sneller invoeren. De eerste stap om hiernaartoe te werken stond in het coaltie-akkoord ingepland op 1 januari 2024. Dit wordt een jaar naar voren geschoven. In 2023 gaat het minimumloon met 2,5 procent omhoog. In 2024 en 2025 gaat het minimumloon met hetzelfde percentage omhoog. De loonsverhoging blijft dus wel op 7,5 procent staan.

‘D66 moet inleveren’

“Dit is wel een wens van een partij als JA21, die een meerderheid kan bieden in de Senaat voor het kabinet”, zegt politiek journalist bij BNR Sophie van Leeuwen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die hebben altijd gezegd: ‘Klimaat- en stikstoffonds. Kan het wat minder alstublieft’.”

Dit betekent ook dat D66, de partij die  zich hard maakte voor het klimaat- en stikstoffonds, “toch moet inleveren”, zegt Van Leeuwen. En op het “Wopke/Wiebes-fonds was sowieso al veel kritiek. Dat is niet heel erg controversieel.”

Als het gaat om de steun van partijen voor het nieuwe pakket van de Voorjaarsnota, “dan is dat politiek gezien wel afgetikt”, concludeert Van Leeuwen.

LEES OOK: Welk pad kiezen Rutte en Kaag om Voorjaarsnota rond te krijgen? ‘Er zijn twee logische wegen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer