main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 april 2022 — 08:18

Macron treft opnieuw Le Pen: ‘Haar winst zou desastreus zijn, ook voor Nederland’

De zittende president Emmanuel Macron en de rechtse Marine Le Pen nemen het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegen elkaar op. Als Le Pen wint, is dat volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani “desastreus voor heel Europa, ook voor Nederland”.

Met 97 procent van de stemmen geteld komt Macron maandagochtend uit op 27,6 procent. Le Pen kan rekenen op 23,4 procent van de stemmen. Heel groot is dat verschil dus niet, wat er op neerkomt dat hun tweestrijd in de tweede ronde, op 24 april, nog behoorlijk spannend kan worden.

En dat is zorgwekkend, zegt Azmani in Goedemorgen Nederland, want: “Het is duidelijk dat zij eigenlijk niet zoveel opheeft met Europa.” Hij vergelijkt Le Pen met de Hongaarse president Viktor Orbán, die vorige week weer een ruime zege boekte tijdens de presidentsverkiezingen in zijn land. Als Le Pen wint “gaat dat iets zeggen over onze veiligheid en over hoe we omgaan met elkaar”, zegt Azmani. “Voor de vrije pers bijvoorbeeld.”

‘Er nis nog iets beslist’

Macron deed het in de eerste ronde iets beter dan verwacht. Bijna alle verslagen kandidaten lieten na afloop weten hem in de tweede ronde te zullen steunen. Maar ook hij leek er in zijn toespraak zondagavond niet helemaal gerust op. “Vergis je niet: er is nog niets beslist”, zei hij tegen zijn juichende aanhangers.

Volgens sommige peilingen kan Macron in de tweede ronde rekenen op 54 procent van de stemmen en Le Pen op 46 procent. Maar er zijn ook peilingen die het verschil een stuk kleiner inschatten: 51 tegen 49 procent.

‘Makkelijke populistische retoriek’

Bij winst van Le Pen zal de “lachende derde” vooral weer Poetin zijn, denkt Azmani. “Het is bekend dat zij een vriendschappelijke band hebben.” Met de oorlog in Oekraïne is nu te zien dat Europa een gezamenlijke vuist balt tegen Rusland. Maar als Le Pen wint, zou dat destabiliserend werken, zegt Azmani. “Als het gaat over het sluiten van sanctiepakketten, daar zal zij niet zo snel toe bereid zijn”, zegt hij. “En dan gebeurt het ook niet, want het moet unaniem zijn.”

Dat Le Pen zo populair is in Frankrijk komt volgens de VVD’er omdat de Fransen vooral “denken in hun portemonnee”.  Door de oorlog in Oekraïne krijgt Frankrijk, net als Nederland, te maken met inflatie en dus hogere prijzen. “Daar zinspeelt zij heel goed op, zonder aan te geven waar geld dan vandaan moet komen”, zegt Azmani. “Het is een makkelijke populistische retoriek waarvan zij gebruik maakt.”

Azmani zegt te hopen dat de Fransen verstandig zullen beslissen. “Voor Europa, voor Nederland, maar ook voor Frankrijk als het gaat om een sterk, vrij en veilig land, moet Macron het winnen over 14 dagen.”

LEES OOK: Franse OM gaat Marine Le Pen vervolgen voor twitteren IS-onthoofding

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer