main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 april 2022 — 11:12

Energiecrisis bedreigt nieuwe generatie glastuinbouwers

De sterk gestegen energieprijzen bedreigen de glastuinbouw in Nederland. De prijzen waren al hoger aan het einde van de coronacrisis, door de oorlog in Oekraïne dreigen de prijzen langdurig hoog te blijven.

In kas van het familiebedrijf Bosch is het ruim boven de twintig graden, terwijl het buiten rond het vriespunt is. “De energiekosten zijn in een half jaar tijd meer dan vertienvoudigd. Dat zijn scenario’s waar we geen rekening mee hebben gehouden, omdat het nooit mogelijk leek”, zegt paprikateler Wouter van den Bosch.

Stoppen met paprika’s

De prijs van paprika’s wordt op de veiling bepaald en gaat niet omhoog, zolang er voldoende aanbod is. De telers zijn wel in gesprek met vaste afnemers zoals supermarktketens om een deel van hun gestegen kosten door te berekenen. Van den Bosch: “We zullen in gesprek moeten om te kijken hoe kunnen we hier tot een oplossing komen. Als we zo door gaan komen we met een groot verlies te zitten en moet je er rekening mee houden dat we volgend jaar geen paprika’s gaan telen.”

Wat doen de supermarkten?

Michiel Muller van thuisbezorgsupermarkt Picnic wijst erop dat de consumenten ook te maken hebben met prijsstijgingen. “Als dan ook nog de prijs van voedsel omhoog gaat. Dat is voor veel mensen de helft van het vrij besteedbaar inkomen. Dat is voor veel mensen een probleem. ”

Einde aan de glastuinbouw

De familie van den Bosch ziet dat bedrijven in de omgeving al gestopt zijn met het aanplanten van nieuwe planten. “Op een gegeven moment worden de kosten gewoon veel hoger dan de opbrengsten. En dat is gewoon niet vol te houden. Het zou toch wel heel kwalijk zijn als het bij onze generatie op zou houden. We zijn de zesde generatie. “Zijn broer Tijmen: “Wij kunnen de hoge kosten niet dragen, ik denk dat de consument dat ook niet kan. Dus de overheid zal moeten ingrijpen om ons te ondersteunen.”

Door de enorme energieprijzen overweegt bijna de helft van de Nederlandse glastuinbouwers te stoppen. De oorlog in Oekraïne leidt tot nooit eerder vertoonde prijsstijgingen. Millennial Jill Bleiksloot ziet dat de zwartste scenario’s van De Nederlandsche Bank nu al ingehaald zijn door de werkelijkheid. Zal de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne overgaan in een voedselcrisis?

Je kunt deze aflevering nu terugkijken op NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer