main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2022 — 10:05

De Jonge in debat over mondkapjesdeal, is dit het einde van de minister? ‘Het wordt een pijnlijke aangelegenheid’

Hugo de Jonge meldt zich vandaag bij de Tweede Kamer om meer duidelijkheid te geven over zijn mogelijke betrokkenheid bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Daarnaast gebruikte De Jonge ook vaak zijn privémail en ligt de vraag op tafel hoeveel en wat voor informatie buiten het bereik van Wob-verzoeken bleef.

Politiek commentator van De Telegraaf, Wouter de Winther, verwacht dat het debat van vandaag “een pijnlijke aangelegenheid” wordt voor de De Jonge. “Iedereen wil van minister De Jonge horen hoe hij in zijn vorige functies als minister van Volksgezondheid heeft geopereerd”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zelf ontkent De Jonge nauw betrokken te zijn geweest bij de deal van Van Lienden. Al schetsen meerdere media een totaal ander beeld. “Dan moet je wel met een goed verhaal komen waarom je dat zegt, anders denkt de Kamer dat je ook maar wat te roepen voor een camera in de hoop het vege lijf te redden. Het lijkt er ook af en toe op alsof minister De Jonge zich niet realiseert dat hij zich ook aan bepaalde spelregels moet houden.”

De Winther vindt het ook een “slecht verhaal en onverantwoordelijk” dat De Jonge zijn privémail gebruikt vanwege ‘moeilijke inlogprocedures’.

Whatsapp-berichten

Gisteren werden er nieuwe documenten naar buiten gebracht, onder andere Whatsapp-gesprekken van De Jonge met andere bewindspersonen en met Van Lienden. “Het viel mij op dat Van Lienden geen enige terughoudendheid voelt in het benaderen van een minister. Deze man was maar bezig om hem te pushen en te pushen. Er was veel druk op de minister en dat heeft hij zichzelf kennelijk aangetrokken. Hij heeft zich misschien niet met het uiteindelijke sluiten van de deal bemoeid, maar wel het eerste contact gelegd”, is de reactie van De Winther.

De boosheid van mensen zit hem volgens De Winther vooral in de onrechtvaardigheid van de miljoenen die zijn verdwenen van belastinggeld. “Dat maakt de druk heel hoog, ook op de minister. Hij heeft uiteindelijk het mogelijk gemaakt dat het zover heeft kunnen komen.”

‘Hij zit zichzelf in de weg’

Als De Jonge had gezwegen, zijn betrokkenheid in de deal niet had ontkent en had gewacht tot het onderzoek, zou het volgens de journalist “minder heftig zijn geweest”.

De Winther merkt op dat De Jonge zichzelf vaak in de weg zit in debatten. “Dat hij vanwege zijn manier van opereren aanleiding geeft voor de Kamer om vraagtekens te plaatsen en dat het niet volledig geïnformeerd wordt. Daardoor zal je vandaag ook een heel lastig debat zien van een minister die ook zijn eigen betrouwbaarheid moet overbrengen aan de Kamer.”

Coalitiepartijen

De Winther zegt dat de coalitiepartijen in de Kamer niet zitten te wachten op een “ministerscrisis”. Er ontstaat dan een soort oog om oog, tand om tand in de Kamer. “Als jullie steunen dat ‘onze Hugo’ weggaat, dan gaan wij zorgen dat jullie bewindspersoon ook opstapt”, legt De Winther uit.

Voor de VVD is het “extra interessant” hoe hard de toon wordt aangeslagen. De Jonge was hoofdverantwoordelijke voor het coronabeleid, maar nummer twee was premier Mark Rutte. “Als De Jonge wegvalt, is de politieke hoofdverantwoordelijke nummer één Mark Rutte. Dan staat hij in de vuurlinie bij alles wat er is misgegaan bij de coronacrisis.”

Of De Jonge aan het eind van de dag nog minister zal zijn, “hangt af van de sfeer in de Kamer”. De Winther verwacht niet dat de coalitie De Jonge een schop na zal geven. “Maar als de hele oppositie verenigd is om hem weg te sturen, dan wordt het heel lastig.”

LEES OOK: Attje Kuiken (PvdA) over Hugo de Jonge: ‘Het wordt een moeilijk en stevig debat: vertrouwen is ernstig geschaad’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer