main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 maart 2022 — 16:08

Oekraïens meisje zingt ‘Let It Go’ vanuit bunker: ‘Het is hartverscheurend’

Een video waarin een jong meisje dat in een bunker in het Oekraïens het bekende Disneyliedje Let It Go zingt, gaat viraal op sociale media. Waar de video precies werd opgenomen, is momenteel niet duidelijk. “Dit maakt duidelijk waarom het zo dichtbij komt”, zegt Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek. “Het is een liedje dat kinderen een jaar geleden de hele dag door zongen, ook bij mij thuis. Het is hartverscheurend.”

De impact van een oorlog als die in Oekraïne is ook op Nederlandse kinderen enorm, zegt Van Gelder. Al een aantal jaar is ze werkzaam als hoofdredacteur bij Kidsweek, “maar dit is denk ik wel de meest heftige situatie waar we mee te maken hebben”. “We hebben natuurlijk ook over terrorisme bericht, maar dit is zoveel groter.”

Veel ouders kijken of luisteren in deze tijden de hele dag door het nieuws. “Kinderen vangen al een heleboel op. Dus ik denk dat ouders en leerkrachten daarin ook wel een rol hebben om veel uit te leggen en te vragen: wat wil je weten? Wat heb je gezien? Waarom is dit zoveel heftiger?” Op die laatste vraag is het antwoord volgens velen ‘herkenbaarheid’. “Dat klopt. Neem het filmpje van dit meisje, dat komt heel dichtbij.”

Idina Menzel, de actrice die de Engelstalige versie van ‘Let it Go’ zong en de rol van Elsa in de Frozen-film speelde, reageerde op Twitter en betuigde haar steun aan het meisje en het Oekraïense volk.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kernwapens

Kidsweek richt zich op kinderen tussen de acht en de twaalf jaar. “Die hebben nog nooit van kernwapens gehoord. Moet je ze dat uitleggen of niet? Als ze het willen weten wel”, zegt Van Gelder. “Maar daarbij moet je ook de nuance aanbrengen dat die wapens al heel lang bestaan, maar ook al heel lang niet gebruikt zijn. Dat helpt kinderen heel erg.”

Wat je moet zeggen om een kind gerust te stellen hangt van de leeftijd en aard van het kind af. “Dat wil ik echt benadrukken. We denken als volwassenen: met wie heb ik hier te maken? Met je eigen kinderen weet je dat, een leerkracht weet het ook al, maar soms ook helemaal niet”, zegt de hoofdredacteur. “Wat je sowieso kunt zeggen is dat Poetin op dit moment niet echt reden heeft om naar ons toe te komen met zijn militairen. Maar je kunt het ook niet uitsluiten, dus je moet ook niet gaan liegen, of zeggen: het valt wel mee, of het is zo ver weg.”

Kinderen hebben vaak al veel gezien, zegt Van Gelder. “Ook via hun telefoontjes. Het nieuws komt aan alle kanten binnen.” Daar zijn ouders en leerkrachten zich vaak onvoldoende bewust van. “Zodra ze op hun eigen kamer zitten met een iPad of telefoon, dan weet je niet meer wat ze binnenkrijgen”, zegt ze. “Leerkrachten hebben ook een rol om te vragen waar kinderen naar kijken.”

LEES OOK: Kan Rusland zich wel verzetten tegen Poetins beleid? ‘Voor deelname aan een protest ga je de gevangenis in’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer