main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 december 2021 — 11:10

Het langetermijnplan van Den Haag: samenleving draagt verantwoordelijkheid voor coronabestrijding

Als het aan het kabinet ligt, wordt alles op alles gezet om corona onder controle te krijgen en te houden. Dit zodat we van de zomer alles weer kunnen doen, van feestjes in de kroeg tot aan carnavallen op straat. Dat betekent wel dat het leven in de winter tot een halt geroepen moet worden. Het vergt een geheel andere manier van leven, door de hele samenleving.

Verantwoordelijkheid

Haagse bronnen vertellen over het langetermijnplan aan De Telegraaf. In brainstormsessies denken 150 ambtenaren mee over het draagvlak van de coronacrisis, waarin de eigen verantwoordelijkheid de boventoon voert. Nederlanders zullen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Zo wordt er een maximale creativiteit verwacht van scholen, ondernemers, theaters en sportclubs.

Pakketten

Het idee is dat er drie pakketten komen die er worden ingezet: allereerst het ‘basispakket’ dat het hele jaar zal gelden. Dit houdt in: handen wassen en een mondkapjesplicht. Daarnaast komt er een ‘winterpakket’, ook wel een ‘griep plus pakket’. Dit houdt in dat wanneer corona in het najaar en de winter steeds weer de kop opsteekt, we ons gedrag daarop moeten aanpassen. Als laatste komt er dan nog een ‘noodpakket’, dit houdt in dat als het echt niet goed gaat er een lockdown wordt ingezet. De strategie zal volgend minister president Mark Rutte eind januari gepresenteerd worden.

Radio-dj bij NPO Radio 2 Wouter van der Goes wijst op de keerzijde van dit Nederlandse plan. ”Het is een Nederlandse oplossing, maar is dit niet juist het moment om het Europees op te lossen? Als we straks weer verschillen van België of Duitsland, gaan mensen straks weer specifiek naar die plekken om bijvoorbeeld te shoppen. Net zoals dat nu gebeurd.”

VVD-Europarlementariër Malik Azmani zegt in Goedemorgen Nederland dat er ook op Europees niveau wordt nagedacht over een langetermijnvisie: “Als het gaat om reizen wil je binnen de grenzen gezamenlijkheid hebben. Verschillende landen zijn allemaal ‘situationeel afhankelijk’. Het aantal besmettingen verschilt per land, maar dat betekent niet dat de regelgeving voor Europese landen volkomen anders moeten zijn. Steeds weer een lockdown van het ene in het andere land is niet goed voor winkeliers en ondernemers, maar ook niet voor de mentale gezondheid. De overheid heeft de taak om de regie daarin te nemen.”

LEES OOK: Viroloog Van Ranst: niet realistisch dat omikron verkoudheidsvirus wordt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer