main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2021 — 12:50

Facebook onder vuur: ‘Deze platformen hebben te lang de regels bepaald’

Facebook ligt flink onder vuur. Klokkenluider Frances Haugen beschuldigt het social media-platform er namelijk van te weinig te doen tegen desinformatie die schadelijk is voor kinderen. De Amerikaanse wordt maandag gehoord door het Europees Parlement. “Ik wil van haar weten hoe kinderen het best beschermd kunnen worden online.” Die vraag stelt Liesje Schreinemacher, VVD-Europarlementatiër, zichzelf af in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Haugen heeft naast Facebook bij meerdere platforms gewerkt en kent de slagen van de zweep. In de Verenigde Staten heeft Haugen al eerder haar verhaal gedaan en is ook al gehoord in het Verenigd Koninkrijk. “Volgens haar heeft Facebook content online gezet, of laten staan, die schadelijk is voor kinderen en ervoor heeft gezorgd dat kinderen zolang mogelijk hun aandacht vasthouden bij die schadelijke beelden”, vat Schreinemacher de zaak samen. De Europarlementariër vindt dat kinderen zich vrij en veilig online moeten kunnen bewegen. Derhalve moeten er regels komen om dit soort zaken te voorkomen.

‘Platformen te lang de regels laten bepalen’

“We horen dat Facebook zelf veel onderzoek heeft gedaan en dat daar resultaten zijn uitgekomen dat hun content schadelijk is en dat zij aanmoedigen om zo extreem mogelijke standpunten in te nemen”, zegt zij over wat Haugen wil aankaarten bij het Europees Parlement. “En dat zij er te weinig aan hebben gedaan en winst hebben laten prevaleren boven het belang van de samenleving.” Facebook zal daar een ander standpunt in hebben, zo weet ook Schreinemacher. “Het belangrijkste dat wij hiervan hebben geleerd is dat wij platformen veel te lang de regels hebben laten bepalen.”

Dat is dan het vraagstuk, maar wat is de oplossing? “Platformen moeten veel meer de omgeving waar kinderen in zitten afstemmen op wat een kind kan begrijpen.” Schreinemacher noemt als voorbeeld dat een volwassene veel beter weet en begrijpt wat een advertentie is en wat cookies betekenen. “Een kind kan dat moeilijker begrijpen. Het is belangrijk dat die platformen hier onderzoek naar doen, zich afvragen wat een kind kan begrijpen en welke risico’s er zijn. Daar moeten ze dan maatregelen op nemen.”

‘Gaat ook over politici’

“Met alle respect voor het Europees Parlement, de dag dat dat een vuist gaat maken moeten wij nog meemaken”, schat diplomatiedeskundige Robert van de Roer de kansen van Haugen laag in. “Wat ik belangrijk vind is dat het niet alleen gaat over kinderen, maar ook over politici.”

Van de Roer haalt voormalig Amerikaans president Donald Trump aan als voorbeeld. “Die platformen kunnen zomaar iemand vrij willekeurig van het podium halen. Trump werd gemuilkorfd, maar dat gold niet voor een aantal andere autocratische leiders.” Op het punt van regelgeving moeten er veel meer stappen worden gezet, vindt hij. “En ook het toezicht op die podia en de positie van kinderen moet aanzienlijk worden verbeterd.”

Corona

Niet alleen politiek, maar ook rondom corona gaat de discussie verder. “Er wordt veel misinformatie verspreidt over die platforms”, zegt viroloog Ab Osterhaus daarover. “Ik denk dat een behoorlijke regelgeving, om te voorkomen dat al dit soort verkeerde informatie overal verspreid wordt, belangrijk is.”

De vraag is echter hoe de verspreiding van misinformatie aangepakt kan worden. Bij sommige artikelen of verhalen over corona is soms een banner geplaatst. Via die banner word je dan naar juiste informatie doorverwezen. “Er moet onafhankelijk toezicht komen op die platformen”, zegt Schreinemacher. Ofwel: een platform mag zelf een onderzoek uitvoeren, maar dan moet er wel een onafhankelijke toezichthouder zijn die controleert of het onderzoek wel daadwerkelijk is gedaan en of het platform maatregelen heeft genomen om de risico’s te beperken. “En dat is er nu veel te weinig.”

Wetgeving

Nationaal zouden er meer toezichthouders moeten komen, maar er moet ook weer iemand aangesteld worden om de toezichthouders op hun werk te controleren. Zo stelt Schreinemacher. Dit soort zaken moeten in wet -en regelgeving vastgelegd worden. “En daar kan het Europees Parlement nog wel een rol in spelen”, sluit Van de Roer de discussie af.

LEES OOK: Data gebruikers Facebook was niet onbeschermd, oorzaak storing lijkt duidelijk

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer