main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 oktober 2021 — 10:46

Kan de vaccinatiegraad nog verhoogd worden? ‘Mensen hebben weinig of verkeerde informatie gekregen’

Nu verschillende ziekenhuizen de planbare zorg weer moeten afschalen door de toename van het aantal coronapatiënten, zetten GGD-medewerkers alles op alles om de vaccinatiegraad op te krikken. Maar zijn de mensen die nu niet gevaccineerd zijn nog wel te overtuigen?

GGD-arts infectieziektebestrijding in de regio Utrecht, Putri Hintaran, heeft in ieder geval goede hoop. “Ik merk als mensen in een-op-een gesprekken echt de vrijheid hebben om alle vragen te stellen – hoe gek ze soms ook zijn, want je leest op internet van alles – dat mensen er echt voor openstaan om de goede informatie te vinden, door de juiste afzender”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De GGD in de regio Utrecht zet gemiddeld nog zo’n duizend vaccinaties per dag, schrijft het AD. De vaccinatiegraad staat op 84 procent, maar tussen de verschillende wijken zit een groot verschil. Zo ligt de vaccinatiegraad in de Utrechtse wijk Overvecht slechts op 52 procent.

De groep ongevaccineerden bestaat uit een gevarieerd aantal mensen, zegt Hintaran, met allen andere motivaties om de prik niet te halen. “Er zijn mensen die er echt voor kiezen om het vaccin niet te nemen, maar er is ook nog een hele grote groep mensen die het vaccin misschien nóg niet willen, er misschien nog niet over hebben nagedacht, of niet weten of ze het willen.”

Eén ding hebben ze vaak wel gemeen, zegt Hintaran. “Het zijn vooral mensen die ofwel te weinig informatie hebben gekregen, ofwel de verkeerde informatie. Daarom is het belangrijk voor ons als GGD om uit te leggen hoe het echt zit.”

Misinformatie

Zo gaan er veel verhalen de rondte over bijwerkingen die niet kloppen. “Of die ernstiger worden ingeschat dan ze daadwerkelijk zijn”, zegt de GGD-arts. “Zo worden kansberekeningen en risico’s verkeerd ingeschat.”

Ook wordt er op dit moment veel onjuiste informatie verspreidt over het vaccin in relatie tot vruchtbaarheid en zwangerschap. “Er wordt gedacht dat het vaccin niet veilig zou zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, en dat klopt gewoon niet”, zegt Hintaran.

Op dit moment wordt er vooral onder jongeren minder gevaccineerd dan onder oudere leeftijdsgroepen. “Het is ook lastiger om ze te motiveren om uiteindelijk die prik te gaan halen”, zegt Hintaran. “Dat kan ook hele verschillende oorzaken hebben. Sommigen vonden het vooral onpraktisch om een afspraak te maken.”

‘Anti-vaxxers draaien de rollen om’

Elke medisch professional krijgt te maken met “moeilijke gesprekken” als het gaat om het coronavaccin, zegt Hintaran. Dat ziet ook huisarts Güven Yildiz, werkzaam in de Schilderswijk in Den Haag, een wijk met een lage vaccinatiegraad. “Ik heb er heel veel moeite in gestoken, zeker bij de twijfelaars, mensen waarvan ik het gevoel heb dat ze echt cruciale informatie missen om tot een goed besluit te komen. Dat voel je als huisarts aan, omdat je de patiënt goed kent”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland.

“Maar ik herken ook de echte anti-vaxxers. Die draaien de rollen om. Die proberen jou te overtuigen dat jij als arts fout zit”, zegt Yildiz. “Die zeggen letterlijk tegen mij: dokter, je hebt het niet door, maar jij bent eigenlijk een pion in het grote complot, en ik wil dat u erover ophoudt om mij erop aan te spreken. Dan leg ik me er bij neer, want ik heb als huisarts natuurlijk ook zorg voor andere patiënten, die wel geholpen willen worden en waar ik wel een verschil kan maken.”

Zullen deze mensen nog ooit bereid zijn om een prik te halen? “Dat ligt er een beetje aan waar hun overtuigingen vandaan komen”, zegt Hintaran. “Je merkt ook dat sommige mensen die zich pas net beginnen te verdiepen in het vaccin maar nu net de verkeerde artikelen lezen, dat die er nog best voor openstaan om uiteindelijk een andere keuze te maken, mits je maar het gesprek openlaat.”

LEES OOK: Overleg in Catshuis over stijgend aantal besmettingen, maatregelen hangen in de lucht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuwe kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer