main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 7 augustus 2021 — 17:20

Criminoloog pleit voor zwaardere straffen voor uitgaansgeweld: ‘Straf met het oog op het slachtoffer’

De dood van Carlo Heuvelman, de ernstige mishandeling van een landgenoot in het Italiaanse Garda, maar ook ging het mis in Renesse en in Cuijk. Excessief geweld door jongeren is geen uitzondering meer, zo lijkt het. Criminoloog Chris Rutenfrans pleit daarom in WNL Op Zaterdag voor strengere straffen. “Het milde strafklimaat in Nederland speelt zeker een rol.”

De criminoloog ziet het geweld toenemen. “Ik denk dat er werkelijk meer incidenten zijn, het is niet alleen een kwestie van aandacht.” Volgens Rutenfrans gaat het vooral om jongeren die veel drank en drugs gebruiken, en het geweld plegen in groepen. “Het lijkt alsof iemand die deel uitmaakt van een groep zijn individuele verantwoordelijkheid delegeert aan de groep. Er zitten jongen tussen die individueel nooit zoiets zouden doen. Maar als ze deel uitmaken van die groep, kan ineens alles. Dat groepsgevoel maakt het plegen van dit soort delicten makkelijker.”

‘Een paar maanden cel is te weinig’

Volgens de criminoloog moeten deze jongeren strenger gestraft worden. “Ik hoop dat de jongeren die dit gedaan hebben in Renesse en Mallorca een keer flink gestraft worden.” Volgens Rutenfrans is een gevangenisstraf van “een paar jaar, op zijn minst” op zijn plaats. “Er is iemand dood. Dan kun je niet met een paar maanden volstaan.”

Het veelgehoorde argument dat hogere straffen niet afschrikwekkend werken, veegt Rutenfrans van tafel. “Je moet niet straffen met het oog op de dader, je moet straffen met het oog op het slachtoffer en de samenleving. Je straft om het slachtoffer genoegdoening te geven en de samenleving duidelijk te maken dat dit soort dingen keihard rechtgezet worden. Of de dader afgeschrikt wordt, doet niet ter zake.”

LEES OOK: Tweede verdachte (18) fatale mishandeling Mallorca opgepakt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer