main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 juli 2021 — 14:15

Dit betaal je in het land waar jij op vakantie gaat voor een coronatest

Nederlandse vakantiegangers die niet (volledig) zijn gevaccineerd zullen deze zomer een coronatest moeten overleggen als ze terugkeren uit het buitenland. De regering vraagt iedereen die terugkomt uit een geel EU-land vanaf 8 augustus om een coronabewijs. Voor reizigers uit Spanje, Andorra, Cyprus en Portugal gelden de nieuwe regels nu al. Maar wat mag dat kosten?

De test voor terugkeer naar Nederland mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona hoeven zich niet te laten testen, zij kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven.

Frankrijk

Frankrijk laat toeristen sinds 7 juli zelf betalen voor een coronatest in één van de door de overheid gefinancierde testlocaties. Voor een PCR-test wordt 49 euro in rekening gebracht, een snellere antigeentest kost 29 euro. Testen kan onder meer bij huisartsen en apotheken.

Verder moeten volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, een gezondheidspas kunnen tonen. Nederlanders kunnen daar volgens de ANWB de CoronaCheck-app voor gebruiken.

Duitsland

In Duitsland kunnen mensen bij vliegvelden, treinstations, apotheken en de gezondheidsautoriteiten terecht voor een coronatest. De PCR-test is gratis voor diegenen die klachten hebben of tot een risicogroep behoren, maar testen puur voor terugkeer naar eigen land is voor eigen kosten. De prijzen verschillen: zo kost een PCR-test op de luchthaven van München 128 euro en kunnen mensen voor diezelfde test bij een testlocatie in de stad 75 euro kwijt zijn.

Italië

In Italië kun je je onder andere op vliegvelden of bij commerciële laboratoria laten testen. Antigeentests kunnen ook worden afgenomen bij veel huisartsen en apotheken. Ook hier verschillen de prijzen flink, van 50 tot 125 of meer euro voor een PCR-test. De minimale prijs voor een sneltest ligt meestal rond de 40 euro.

Net als in Frankrijk binnenkort ook in Italië verplicht om een coronapas op zak te hebben als je binnen in bijvoorbeeld een restaurant, bar of museum wil zijn. Dat geldt vanaf 6 augustus. Ook hier zou voor Nederlanders de CoronaCheck-app uitkomst moeten bieden.

Spanje

Toeristen kunnen in Spanje een test laten afnemen bij vliegvelden, privéklinieken, commerciële laboratoria en in sommige regio’s ook bij apotheken en tandartsen. De prijs van een PCR-test kan oplopen van 85 tot zeker 135 euro. Een antigeentest is goedkoper en kan rond de 40 euro kosten. Het huidige reisadvies voor Spanje is geel. Nederlanders die terugkeren moeten daarom een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona laten zien.

LEES OOK: Ondernemers in Scheveningen vrezen dat Duitsers wegblijven door maatregelen en weer

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer