main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juli 2021 — 11:25

Ondernemers in Scheveningen vrezen dat Duitsers wegblijven door maatregelen en weer

Ondernemers in Den Haag en Scheveningen maken zich grote zorgen nu Duitsland strengere reismaatregelen heeft afgekondigd. De vrees is dat Duitsers massaal weg zullen blijven van de grootste badplaats van Nederland. Voor de hotelbranche, die nu al kampt met lagere bezettingscijfers door het slechte weer, zou dat een enorm drama zijn, zo schrijft het AD.

Veel Nederlandse steden hadden het afgelopen zomer erg moeilijk vanwege de pandemie, maar Den Haag had over het algemeen weinig te klagen. Toeristen uit binnen- en buitenland overstroomden de stad en veel hotels zaten vol.

Drukte is uitgebleven

Ook dit jaar werd rekening gehouden met een enorme drukte, maar die is vooralsnog uitgebleven. Veel ondernemers hadden de hoop daarom gevestigd op augustus, maar nu Duitsland ons land als hoogrisicogebied heeft aangemerkt maken ze zich zorgen. Mensen die niet gevaccineerd zijn en die naar Duitsland terugkeren, moeten 10 dagen in quarantaine.

Vincent Pahlplatz, woordvoerder namens de hotelbranche in Den Haag en eigenaar van Hotel Marriott in dezelfde stad, merkt dat er minder aanvragen binnenkomen. “Maar het is lastig om te zeggen of dat komt door de beperkingen of doordat het water met bakken uit de lucht komt”, zegt hij tegen de krant.

Het is ook niet gezegd dat de strengere regels onze oosterburen daadwerkelijk zullen weghouden van de Nederlandse kust. “Er is natuurlijk geen grensbewaking. Iets anders dan een morele of sociale controle is er niet echt”, zegt Pahlplatz, die vorig jaar ook al merkte dat sommige Duitsers zich niets aantrokken van sommige aanscherpingen.

Het weer is de boosdoener

Volgens hem is het wispelturige weer de grootste boosdoener. “Als het dadelijk 25 graden is en we nog steeds minder Duitsers zien, dan komt het door de quarantaineplicht. Maar wellicht besluiten veel Nederlanders dan ook om niet naar het buitenland te gaan. Die komen dan weer op Scheveningen terecht.”

De bezetting van hotelkamers is deze maand in ieder geval flink lager dan vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers over juli. Over heel Den Haag is op dit moment net geen 60 procent bezetting, terwijl dat vorig jaar op 70 procent lag. Aan de kust is dat iets meer (63 procent), maar ook hier ligt het weer 10 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

De komende weken worden dan ook spannend. Een slechte zomer kan grote gevolgen hebben. The Hague Marketing Bureau, dat het toerisme naar Den Haag moet bevorderen, heeft ondanks de strengere maatregelen hoop dat het goed komt. “Het aantal annuleringen valt nog wel mee. We hebben het gevoel dat de mensen toch komen. Het lijkt voorlopig mee te vallen”, zegt woordvoerder Stefan Heger tegen het AD.

LEES OOK: Nog minder buitenlandse toeristen naar Nederland dit jaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer